Почиње корекција цијена лијекова

Д. С.
Почиње корекција цијена лијекова

Бањалука - На адресу Агенције за лијекове БиХ до сада је стигло око 70 одсто приједлога фармацеутских кућа за утврђивање максималне велепродајне цијене лијекова, а који би требало да појефтине од јуна.

Фармацеутске куће које још нису послале свој приједлог то могу учинити још данас, а како су објаснили у Агенцији, сачекаће седам дана да стигну и приједлози који су послати поштом.

Након тога кренуће усклађивање цијена са цијенама одређеним новим Правилником о начину контроле, обликовања и извјештавања о цијенама лијекова у БиХ.

- Максималне велепродајне цијене на сајту Агенције биће објављене од 15. до 22. маја. По објави тих цијена сви које се баве прометом лијекова на велико биће обавезни да их се придржавају - рекли су у Агенцији.

Додали су да ће корекција цијена бити обавезна и у апотекама, а према њиховим прогнозама, период адаптације потрајаће између 15 и 30 дана.

Појефтињење ће се највише осјетити на лијековима који се у БиХ најчешће користе. Очекује се да ће примјеном Правилника на тржишту лијекова, које је годишње тешко 520 милиона марака, бити уштеђено око 50 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана