Почела трка за смјештај у домовима широм Српске: Студентске собе чекају нове станаре

Данијела Бајић
Почела трка за смјештај у домовима широм Српске: Студентске собе чекају нове станаре

БАЊАЛУКА - Трка за смјештај у студентским домовима у Српској већ је почела, а студентима у Бањалуци, Фочи, Палама, Зворнику и Требињу на располагању је више од 2.000 мјеста.

Након што су надлежни у Српској изнијели став да и студенти, попут ђака, треба да се врате у амфитеатре, руководиоци студентских домова нису губили вријеме па су одмах почели са расписивањем конкурса за смјештај станара у новој академској години, која почиње 5. октобра.

Највише мјеста, као и претходних година, биће понуђено студентима који су се уписали на један од факултета Универзитета у Бањалуци, а цијене смјештаја, укључујући и исхрану, по свему судећи, остају на прошлогодишњем нивоу.

Директор Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Драгослав Топић каже да ће студентима и ове године бити на располагању 1.300 мјеста, за које будући станари могу конкурисати од данас.

- Усељавање бруцоша очекујемо од 1. октобра, док је за остале долазак предвиђен у новембру, јер ће и предавања за њих почети нешто касније - казао је Топић. Додао је да се што се тиче организације смјештаја студената не очекују веће измјене у односу на претходне године.

- Институт за јавно здравство РС би требало сљедеће седмице да донесе препоруке за смјештај студената у домовима у новој академској години. Не вјерујем да ће бити неких већих измјена у односу на мјере које сада примјењујемо, а то је обавеза ношења маски у објектима, дезинфекција и дистанца - казао је Топић и нагласио да студенти неће морати достављати ПЦР тест.

Према његовим ријечима, у мензи се храна служи по препорукама Института за јавно здравство, столови су размакнути по два метра, док су дезинфекција и заштитне маске обавезне.

Директор Студентског центра Пале Дамјан Шкипина истакао је да је конкурс за смјештај 530 станара расписан те да се студенти могу пријављивати током овог мјесеца, а по потреби и касније.

- Наше собе су углавном трокреветне, док је мањи број оних двокреветних, које добијају најбољи и студенти са здравственим проблемима. Собе су рађене по стандардима, између осталог, кад је у питању и квадратура, тако да не вјерујем да ће бити проблема приликом организације смјештаја - казао је Шкипина.

Директор требињског Студентског центра Владимир Дабић истакао је да ће 85 студената бити распоређено у 23 собе.

- Придржавамо се свих препорука које је Институт за јавно здравство РС раније објавио. Једино што нећемо моћи да поштујемо је број особа у једној соби - истакао је Дабић.

Трка за смјештај почела је и у Студентском центру у Зворнику, а директор ове установе Горан Митровић каже да бруцоши могу конкурисати до 15. септембра, док остали шансу имају и у наредном мјесецу.

- Мјеста има за 100 студената. У дому тренутно бораве студенти који спремају испите за рокове који слиједе и за сада нисмо имали проблема што се тиче препорука. Редовно вршимо дезинфекцију, студенти носе заштитне маске и држе дистанцу, тако да не вјерујем да ће бити проблема у новој академској години - казао је Митровић.

 Предавања

Потпредсједник Уније студената РС Никола Бојић истакао је да је повратак у амфитеатре од великог значаја за студенте, јер, како каже, није исто слушати предавања на факултету и од куће.

- Због тога апелујемо на све студенте да се придржавају препорука Института за јавно здравство РС, како у дому тако и на факултетима, да не бисмо поново дошли у ситуацију да пратимо онлајн наставу - казао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана