Počela trka za smještaj u domovima širom Srpske: Studentske sobe čekaju nove stanare

Danijela Bajić
Počela trka za smještaj u domovima širom Srpske: Studentske sobe čekaju nove stanare

BANjALUKA - Trka za smještaj u studentskim domovima u Srpskoj već je počela, a studentima u Banjaluci, Foči, Palama, Zvorniku i Trebinju na raspolaganju je više od 2.000 mjesta.

Nakon što su nadležni u Srpskoj iznijeli stav da i studenti, poput đaka, treba da se vrate u amfiteatre, rukovodioci studentskih domova nisu gubili vrijeme pa su odmah počeli sa raspisivanjem konkursa za smještaj stanara u novoj akademskoj godini, koja počinje 5. oktobra.

Najviše mjesta, kao i prethodnih godina, biće ponuđeno studentima koji su se upisali na jedan od fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a cijene smještaja, uključujući i ishranu, po svemu sudeći, ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Dragoslav Topić kaže da će studentima i ove godine biti na raspolaganju 1.300 mjesta, za koje budući stanari mogu konkurisati od danas.

- Useljavanje brucoša očekujemo od 1. oktobra, dok je za ostale dolazak predviđen u novembru, jer će i predavanja za njih početi nešto kasnije - kazao je Topić. Dodao je da se što se tiče organizacije smještaja studenata ne očekuju veće izmjene u odnosu na prethodne godine.

- Institut za javno zdravstvo RS bi trebalo sljedeće sedmice da donese preporuke za smještaj studenata u domovima u novoj akademskoj godini. Ne vjerujem da će biti nekih većih izmjena u odnosu na mjere koje sada primjenjujemo, a to je obaveza nošenja maski u objektima, dezinfekcija i distanca - kazao je Topić i naglasio da studenti neće morati dostavljati PCR test.

Prema njegovim riječima, u menzi se hrana služi po preporukama Instituta za javno zdravstvo, stolovi su razmaknuti po dva metra, dok su dezinfekcija i zaštitne maske obavezne.

Direktor Studentskog centra Pale Damjan Škipina istakao je da je konkurs za smještaj 530 stanara raspisan te da se studenti mogu prijavljivati tokom ovog mjeseca, a po potrebi i kasnije.

- Naše sobe su uglavnom trokrevetne, dok je manji broj onih dvokrevetnih, koje dobijaju najbolji i studenti sa zdravstvenim problemima. Sobe su rađene po standardima, između ostalog, kad je u pitanju i kvadratura, tako da ne vjerujem da će biti problema prilikom organizacije smještaja - kazao je Škipina.

Direktor trebinjskog Studentskog centra Vladimir Dabić istakao je da će 85 studenata biti raspoređeno u 23 sobe.

- Pridržavamo se svih preporuka koje je Institut za javno zdravstvo RS ranije objavio. Jedino što nećemo moći da poštujemo je broj osoba u jednoj sobi - istakao je Dabić.

Trka za smještaj počela je i u Studentskom centru u Zvorniku, a direktor ove ustanove Goran Mitrović kaže da brucoši mogu konkurisati do 15. septembra, dok ostali šansu imaju i u narednom mjesecu.

- Mjesta ima za 100 studenata. U domu trenutno borave studenti koji spremaju ispite za rokove koji slijede i za sada nismo imali problema što se tiče preporuka. Redovno vršimo dezinfekciju, studenti nose zaštitne maske i drže distancu, tako da ne vjerujem da će biti problema u novoj akademskoj godini - kazao je Mitrović.

 Predavanja

Potpredsjednik Unije studenata RS Nikola Bojić istakao je da je povratak u amfiteatre od velikog značaja za studente, jer, kako kaže, nije isto slušati predavanja na fakultetu i od kuće.

- Zbog toga apelujemo na sve studente da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, kako u domu tako i na fakultetima, da ne bismo ponovo došli u situaciju da pratimo onlajn nastavu - kazao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana