Пет ђака уписано у први разред основне школе у Калиновику

Срна
Foto: Илустрација

КАЛИНОВИК- У први разред основне школе у Калиновику у наредној школској години уписано је пет ђака, изјавила је Срни директор школе Верица Елез.

Она је навела да је свих петоро ђака, од којих су четири дјевојчице и један дјечак, били укључени у предсколски програм у октобру, новембру и децембру који се организује у општинама које немају обданишта, а који финансира Влада Републике Српске путем ресорног министарства.

"Нови првачићи похађали су и тромјесечни припремни програм овог прољећа", додала је Елезова.

Она је рекла да у шали каже да је у овој години број уписаних првачића за 70 одсто виши него прошле године, када су у први разред у калиновачку основну школу уписана три првачића.

"Број ђака варира из године у годину, а нашу школу укупно похађа 59 ученика од првог до деветог разреда", навела је Елезова и додала да с циљем останка породица са дјецом општина даје 2.000 КМ за сваког уписаног првачића.

Према њеним ријечима, објекат Основне школе "Љутица Богдан" у потпуности је функционалан за обављање наставног процеса.

"У прошлој години, у оквиру програма енергетске ефикасности, замијењена је столарија и урађена термо фасада, а уређени су и мокри чворови", додала је Елезова.

Она је навела да је у школи добра ситуација са наставним кадром, а школа је опремљена потребним училима, укључујући и информатички кабинет.

"За ђаке од првог до трећег разреда ресорно министарство обезбјеђује бесплатне уџбенике, а ученици старијих разреда све недостајуће уџбенике могу добити у школској библиотеци", додала је Елезова.

Ваннаставне активности у школи, објаснила је Елезова, организују се у у складу са афинитетима наставника и дјака, тако да у овој школи уз литерарну и рецитаторску секцију, дјелују атлетска и секција истраживачи завичаја.

"У дворишту школе постављен је пластеник који ће бити кориштен за наставу, али и мимо ње", рекла је Елезова.

Због малог броја ђака, екскурзије се организују сваке друге године, али је ове године одлазак ђака на екскурзију изостао јер су родитељи одустали због високе цијене.

"Зато су ђаци ишли на излете, па су обишли манастир Пребиловци, Мостар, Требиње, Вишеград", рекла је Елезова.

Прва основна школа у Калиновику основана је 1887. године године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана