Pet đaka upisano u prvi razred osnovne škole u Kalinoviku

Srna
Foto: Ilustracija

KALINOVIK- U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku u narednoj školskoj godini upisano je pet đaka, izjavila je Srni direktor škole Verica Elez.

Ona je navela da je svih petoro đaka, od kojih su četiri djevojčice i jedan dječak, bili uključeni u predskolski program u oktobru, novembru i decembru koji se organizuje u opštinama koje nemaju obdaništa, a koji finansira Vlada Republike Srpske putem resornog ministarstva.

"Novi prvačići pohađali su i tromjesečni pripremni program ovog proljeća", dodala je Elezova.

Ona je rekla da u šali kaže da je u ovoj godini broj upisanih prvačića za 70 odsto viši nego prošle godine, kada su u prvi razred u kalinovačku osnovnu školu upisana tri prvačića.

"Broj đaka varira iz godine u godinu, a našu školu ukupno pohađa 59 učenika od prvog do devetog razreda", navela je Elezova i dodala da s ciljem ostanka porodica sa djecom opština daje 2.000 KM za svakog upisanog prvačića.

Prema njenim riječima, objekat Osnovne škole "Ljutica Bogdan" u potpunosti je funkcionalan za obavljanje nastavnog procesa.

"U prošloj godini, u okviru programa energetske efikasnosti, zamijenjena je stolarija i urađena termo fasada, a uređeni su i mokri čvorovi", dodala je Elezova.

Ona je navela da je u školi dobra situacija sa nastavnim kadrom, a škola je opremljena potrebnim učilima, uključujući i informatički kabinet.

"Za đake od prvog do trećeg razreda resorno ministarstvo obezbjeđuje besplatne udžbenike, a učenici starijih razreda sve nedostajuće udžbenike mogu dobiti u školskoj biblioteci", dodala je Elezova.

Vannastavne aktivnosti u školi, objasnila je Elezova, organizuju se u u skladu sa afinitetima nastavnika i djaka, tako da u ovoj školi uz literarnu i recitatorsku sekciju, djeluju atletska i sekcija istraživači zavičaja.

"U dvorištu škole postavljen je plastenik koji će biti korišten za nastavu, ali i mimo nje", rekla je Elezova.

Zbog malog broja đaka, ekskurzije se organizuju svake druge godine, ali je ove godine odlazak đaka na ekskurziju izostao jer su roditelji odustali zbog visoke cijene.

"Zato su đaci išli na izlete, pa su obišli manastir Prebilovci, Mostar, Trebinje, Višegrad", rekla je Elezova.

Prva osnovna škola u Kalinoviku osnovana je 1887. godine godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana