Пали снопови вриједни 67,9 милиона КМ

Милијана Латиновић
Пали снопови вриједни 67,9 милиона КМ

Бањалука - Овогодишњи принос пшенице од око пет тона по хектару надмашио је вишегодишњи просјек у РС, а највише снопова пало је на подручју Бијељине.

Наведено је то у информацији о стању пољопривредне производње и откупу пшенице рода 2016. године, коју је усвојила Влада РС на једној од протеклих сједница.

Са бијељинских ораница укупно је пожњевено 80.035 тона хљебног жита, вриједности око 25,61 милион марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је жетва пшенице завршена и да су остварени натпросјечни приноси.

- Током жетве са 42.471 хектара колико је укупно било под пшеницом у РС, остварен је принос од око 212.355 тона, вриједности 67,95 милиона марака - рекли су у Министарству.

Наглашавају да се приноси крећу од четири тоне по хектару на подручју Херцеговине и Романије, до пет и по тона у Приједорској регији.

- Од укупно произведених количина, процјена је да ће око 30.000 тона пшенице бити откупљено и искоришћено као хљебно жито - истакли су у Министарству и додали да откупна цијена износи од 0,30 до 0,33 марке без ПДВ-а.

Пољопривредник из Бијељине Бошко Радић који је пшеницом засијао 43 хектара ораница, каже да су приноси од седам тона по хектару напунили силосе.

- Нас 30 произвођача са ове регије смо се удружили и сав вишак произведене пшенице извезли у Турску - рекао је он.

Међутим, према Радићевим ријечима, без обзира на то што су повећани приноси, квалитет хљебног жита је лошији.

- Недостатак пољопривредног земљишта главни је узрок што нисмо у могућности да повећамо производњу, а спас за ратаре свакако је подстицај од Министарства пољопривреде, без тога би наша рачуница била мала - казао је Радић.

Директор предузећа "Јелена" из Козарске Дубице, Марко Влајсевић истиче да су приноси пшенице на пољима у власништву ове фирме били далеко изнад просјека, али је квалитет подбацио.

- Сијали смо 55 хектара сјеменске и 70 хектара меркантилне пшенице, а сорта граиндор дала је приносе од око 10 тона по хектару, али је низак ниво протеина у зрну - рекао је Влајсевић и додао да већину пшенице прерађују у властитом млину, производећи брашно, а дио приноса извозе у Турску.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС током ове године на основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села,  подстиче и производњу пшенице.

- Подстицај за производњу меркантилне пшенице износи 250 марака по хектару, док је премија за произведену и продату меркантилну пшеницу рода 2016. године, у износу од 0,05 КМ/ха- рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана