Пакао педофилије преживјело 36 дјеце

Анита Јанковић-Речевић
Пакао педофилије преживјело 36 дјеце

Бањалука - Да је педофилија све већи проблем данашњице потврђују и подаци према којима је пакао полног насиља у Српској лани прошло 36 малољетника, два више него годину раније.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, жртве кривичних дјела полног насиља прошле године била су три дјечака и 33 дјевојчице, док је годину раније иста судбина задесила два дјечака и 32 дјевојчице.

- Полно насиље над дјецом евидентирано је у 22 случаја, а у  три случаја је забиљежено задовољавање полних страсти пред другим. Кривична дјела која се тичу производње и приказа дјечије порнографије, полне злоупотребе дјетета старијег од 15 година, те блудне радње извршена су по два пута - наводе у МУП-у.

Истакли су да је полиција забиљежила и по један случај за кривична дјела обљуба над малољетним, немоћним лицем, обљуба злоупотребом службеног положаја, искоришћавање дјеце и малољетних лица за порнографију, обљуба са дјететом млађим од 15 година, те упознавање дјеце са порнографијом.

Додали су да су прошле године укупно евидентирана 52 кривична дјела против полног интегритета.

Ситуација би се донекле могла поправити након што у Српској буде успостављен регистар педофила, о којем се већ дуже говори. Покретање регистра омогућено је након што је у марту Народна скупштина РС усвојила Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце.

У Министарству правде РС истичу да ће регистар водити полиција и да је МУП Српске дужан да га успостави у року од шест мјесеци од ступања на снагу овог закона.

- Циљ регистра је да лица правоснажно осуђена за педофилију буду под сталним надзором институција, да се прати њихово кретање, да се онемогући да послије издржане казне раде са дјецом или да се приближавају објектима у којима бораве дјеца, што ће допринијети већој заштити дјеце - рекла је портпарол Министарства правде Сања Џомбић и нагласила да сваки родитељ треба да заштити своје дијете, да га научи који додир је дозвољен или није, као и ко их и на који начин смије дирати.

Психолог Александар Милић каже да су педофили психопате без саосјећања према другима, неспособни да мисле о посљедицама, већ искључиво о задовољавању својих потреба.

- Пораст броја педофила и насиља над дјецом је посљедица   све већег поремећаја менталног здравља људи. Полно насиље се најчешће дешава између блиских чланова породице и такво стање захтијева пооштравање закона, али и рад на примарној превенцији у школама - рекао је Милић.

Он је истакао да сексуално насиље узрокује душевни бол и патњу и оставља трајне трауме на дјецу.

  • Таква дјеца се у одраслом добу теже упуштају у емотивне и сексуалне односе. Да би водили нормалан живот, морају проћи кроз озбиљну терапију са психолозима и психијатрима, а то захтијева много рада и стрпљења - рекао је Милић. 

Увид у регистар 

У Министарству правде истичу да ће увид у регистар педофила имати сви који учествују у превенцији и сузбијању овог облика криминалитета. 

- Све институције које имају контакт са малољетницима  имаће обавезу да прије запошљавања неког радника провјере да ли је та особа у регистру. Важно је да се зна ко су ти људи и како да заштитимо дјецу од њих - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана