Осам газдинстава остало у минусу

Цвија Мркоњић
Осам газдинстава остало у минусу

Бањалука - "Шуме РС" оствариле су у првих шест мјесеци ове године добит од 641.529 КМ, а седам шумских газдинстава и Центар за газдовање кршом завршили су полугодиште у минусу.

Приходи предузећа, према шестомјесечном финансијском извјештају у који "Глас Српске" имао увид, износили су 83,78 милиона, а расходи 83,14 милиона марака.

Када су у питању шумска газдинства која су пословала негативно највећи минус имао је "Бирач" из Власенице - 983.902 марака. Шумско газдинство "Горица" из Шипова пословало је са губитком од 388.780 КМ, а слиједе "Панос" из Вишеграда са 208.161 и "Зеленгора" из Калиновика са 205.719 марака. Губитак на крају полугодишта имали су и "Ботин" из Невесиња, "Романија" из Сокоца, "Јахорина" из Пала, те Центар за газдовање кршом.

Драган Грабовац, који је до 30. јула био вршилац дужности директора "Шума РС", каже да је управа овог јавног предузећа недавно дала позитивну оцјену полугодишњем финансијском извјештају.

- Све је уредно и стање у предузећу је стабилно. Практично сви параметри имају позитиван тренд тако да до краја године сва газдинства треба да послују позитивно - рекао је Грабовац.

Због лоших пословних резултата недавно су смијењени директори шумских газдинстава "Зеленгора" Зоран Шупета и "Бирач" Самојко Палангетић. Директорску фотељу у "Зеленгори" заузео је Слободан Шкобић, а Раденко Лукић је дошао на чело "Бирча". Из управе "Шума РС" су тада поручили да ће "сјеча" неуспјешног кадра бити настављена уколико на крају првог полугодишта не буде побољшања и да ће бити смијењени и директори осталих шумских  газдинстава која су лани негативно пословала. Са губитком су прошлу годину завршили "Јахорина", "Бирач", "Ботин", "Панос", "Добој", "Зеленгора", "Мајевица" из Лопара и "Врбања" из Котор Вароша.

Новоименовани вршилац дужности директора "Шума РС" Ристо Марић казао је да не може говорити о смјенама док се не упозна са ситуацијом у шумским газдинствима.

- Предузимаћу мјере да санирају губитке, а о будућим смјенама одлучиваће управа и ресорно министарство. Функције директора биће упитне у свим газдинствима која на крају године поново искажу губитак - поручио је Марић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да су мјере Владе у вези са "Шумама РС" већ дале позитивне резултате.

- "Шуме РС" имају све боље резултате. Посљедњих годину постигнута је значајна стабилност овог предузећа и то је врло значајна претпоставка да смо превазишли кризни период - рекао је Ђокић наводећи да "Шуме" треба да буду профитабилно предузеће и важан подстицај укупног развоја РС и подршка буџету.

 

Губиташи у првом полугодишту 2015.

983.902 - "Бирач" Власеница

388.780 - "Горица" Шипово

208.161 - "Панос" Вишеград

205.719 - "Зеленгора" Калиновик

136.400 - "Ботин" Невесиње

125.332 - "Романија" Соколац

49.165 - "Јахорина" Пале

31.861 - Центар за газдовање кршом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана