Oпшти колективни уговор остаје на снази

Nezavisne.com
Oпшти колективни уговор остаје на снази

Бањалука - Уставни суд Републике Српске пресудио је у корист Савеза синдиката РС и одбио иницијативу послодаваца да се општи колективни уговор прогласи неуставним.

Судијама је, уз подршку осталих послодаваца, писала бањалучка фирма "Еурагас" тврдећи да се трајна категорија општег колективног уговора коси и са постојећим Законом о раду. Док синдикалци тврде да је исход очекиван – уједињени послодавци одлуку Уставног суда називају политичком, јавља АТВ.

"Иако је правило да се одлуке Уставног суда не коментаришу за нас је очито да је политика или укупна дешавања у друштву имало утицај на ову пресуду што је видљиво у самом образложењу гдје је у једном дјелу контрадикторна сама са собом. Каже да имате право отказати а са друге стране каже да је то нешто што може да остаје и даље да вриједи", рекао је Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца.

Одлука Уставног суда поново је посвађала ионако зараћене стране. Послодавци тврде да општи колективни уговор за њих не важи и након што су га сами отказали не мисле га, кажу, ни примјењивати. У Савези синдикату тврде да су судије доказале управо супротно и да је општи колективни уговор и даље на снази. Таква одлука тврде за радника пуно значи.

"То значи за обичног радника да општим колективним уговором сва права која су прописана и даље су на снази. Дакле, и увећање плате по основу минулог рада, право на топли оброк, право на регрес и право на превоз и право на трајање годишњег одмора у трајању дуже од 18 радних дана и право на теренски додатак дакле сва она права која важе општим колективним уговором морају се и даље примјењеживати у пуном капацитету", објаснио је Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката РС.

Очигледно је да ни судије Уставног суда нису окончале сагу око општег колективног уговора, који је и најспорнији дио преговора о новом Закону о раду. Влада, бар током викенда, не жели да се мијеша и тумачи оно што су судије написале прије неколико дана. Миленко Савановић каже да још није прочитао пресуду Уставног суда, а комантар ће, каже, имати тек сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана