Ограничен увоз пилећег меса из Турске

Срна
Ограничен увоз пилећег меса из Турске

Сарајево - По захтјеву Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Канцеларија за ветеринарство БиХ ограничила је увоз пилећег меса и прерађевина од пилећег меса из Турске.

Како се наводи у саопштењу Министарства, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ овакву одлуку је донио "у циљу заштите домаће индустрије".

"Ова одлука односи се на оне извозне објекте у Турској који нису на ЕУ листи, односно немају дозволу за извоз у Европску унију и има за циљ одржање статуса Босне и Херцеговине као земље која однедавно може своје производе од пилећег меса да извози у Европску унију", изјавио је Шаровић.

Како се додаје, мјера о забрани увоза посебно је важна ако се зна да, упркос томе што може да задовољи домаћу потражњу и што је значајан извозник, Босна и Херцеговина више хиљада тона пилећег меса и прерађевина увози се из сусједних земаља и Турске.

Подсјећамо, домаћа производња пилећег меса и прерађевина од пилећег меса посљедњих година убрзано се развија. Само у 2018. години извезено је више од 9.000 тона  меса и прерађевина из БиХ у земље региона а протеклих дана први контингенти кренули су и према земљама Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана