Одблокиран рачун »Космосa«

Nezavisne.com
Одблокиран рачун »Космосa«

Бањалука - Пореска управа РС привремено је одблокирала рачун бањалучког предузећа "Космос", у којем су након вишемјесечне агоније у току активности нове управе на стабилизацији стања у предузећу и одржавању процеса производње, потврђено је "Независним".

Наиме, Влада РС је на својој посљедњој сједници прихватила захтјев овог предузећа за привремену одгоду пореских обавеза, како би овај посрнули гигант намјенске индустрије могао нормално функционисати.

Сада су у току и активности на сагледавању стања људских ресурса у производњи, како би се све расположиве снаге усмјериле на завршетак уговорених послова, испоруку и на крају наплату, од чега би се исплаћивале плате радницима и обавезе предузећа. Душан Вјештица, в.д. директора "Космоса", рекао је да су кључни проблеми који у овом тренутку оптерећују "Космос" обавезе према запосленима, Пореској управи РС и добављачима, те обавезе према запосленима из претходног периода, које нису мале и крећу се од 3,5 до четири милиона марака.

"Направили смо акциони план у циљу нормалног функционисања привредног друштва и отклањања тих сметњи како бисмо у наредном периоду нормално функционисали и одржали процес производње", рекао је Вјештица. Тако је први у низу корака била деблокада рачуна од стране Пореске управе РС. Из тог разлога се, каже, обратио Влади РС са захтјевом да се изврши привремена деблокада како би предузеће могло профункционисати и ући у план репрограма обавеза, а све у циљу одржавања процеса производње и стварања нове приходовне стране, што је и уважено од стране Владе РС.

"Даље ћемо у договору с Пореском управом и према нашим могућностима правити акциони план за рјешавање постојећих обавеза", казао је он.

Према његовим ријечима, формирао је и Комисију која има задатак да сагледа све расположиве ресурсе у предузећу, прије свега људске, како би сви били ангажовани на постојећа три пројекта које "Космос" реализује.

"То су пројекат 'Матра', и тиче се производње оквира, затим пројекат 'Вјетрогенератори - ремонт вјетрењача', те пројекат 'Мотори и генератори' за 'Жељезнице РС'", рекао је Вјештица. Нагласио је да је уговор о пословно-техничкој сарадњи на пројекту "Вјетрогенератори", када је он именован за в.д. директора, већ био раскинут, али да је он с тим партнерима потписао три нова уговора за ремонт вјетрењача у вриједности од 60.000 марака.

Жељко Николић, предсједник Синдикалне организације "Космоса", која је окупљала раднике у штрајку, рекао је да је очигледно да ствари иду набоље, како би предузеће почело несметано функционисати. Како је навео, радници очекују да ће се ангажовањем свих ресурса завршити и наплатити уговорени послови, како би добили зарађене плате и могли живјети од свог рада. Подсјећамо да је дио радника "Космоса" након готово пет мјесеци штрајка због неисплаћених плата и неуплаћених доприноса, прошле седмице прекинуо протесте, након што је именована нова управа у предузећу. Како смо раније објавили, укупне обавезе "Космоса" према радницима на крају прошле године износиле су 3.396.505 КМ и тичу се плата, регреса и других накнада. Поред тога, обавезе за порезе и доприносе на крају прошле године износиле су 8.205.424 КМ, без обрачунатих камата. Исто тако, евидентан је и дуг према добављачима од 556.676 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана