Ново занимање за останак младих на селу

Драгана Келеч
Ново занимање за останак младих на селу

Бањалука - У средњим школама у Републици Српској у школској 2015/16. години планиран је упис 11.712 ученика, а свршени основци имаће шансу да упишу ново занимање - агротуристички техничар, за које је привреда показала велико интересовање.

Како су истакли у Министарству просвјете и културе РС, занимање агротуристички техничар је четвртог степена сложености у струци пољопривреда и прерада хране, и у плану је да буде уписано једно одјељење у Пољопривредно-прехрамбеној школи у Приједору.

- Ученици ће захваљујући овом новом занимању бити оспособљени да пољопривредне производе са сопственог имања пласирају кроз понуду у сеоском туризму, јачаће развој руралних - сеоских подручја, а биће створен и предуслов за останак младих на селу кроз самозапошљавање, његовање традиције и аутентичност наших села - истакли су у Министарству.

Нагласили су да увођење занимања агротехничар у наставу прати европске трендове у развоју агробизниса, јер афирмише три значајне привредне гране: пољопривредну производњу, туризам и угоститељство. 

- Са завршетком школовања у овом занимању пружају се велике могућности запошљавања у области сеоског и еко-туризма и угоститељства - истичу у Министарству.

У Министарству су подсјетили да су у школској 2014/2015. години уведена нова занимања, и то три у оквиру струке машинство и обрада метала гдје су умјесто машинског техничара стигла два нова занимања четвртог степена сложености - машински техничар за компјутерско конструисање и машински техничар за возаче и моторна возила.  Уведено је и једно ново занимање трећег степена сложености - механичар грејне и расхладне технике, а у струци трговина и туризам су умјесто угоститељско-кулинарског техничара убачена два занимања четвртог степена сложености - угоститељски техничар и кулинарски техничар.

У 2014/2015. години ученици су највише били заинтересовани за гимназијско образовање, затим за струке економија, право и трговина, електротехника, машинство и обрада метала и здравство. Није било интересовања за занимања у струци геологија, рударство и металургија, а мало интересовање је владало и за занимања у струкама текстилство и кожарство, хемија, неметали и графичарство и остале дјелатности.

Физиотерапеутски техничар

Средња школа “Никола Тесла” у Шамцу планира да идуће школске године упише пет одјељења са укупно 140 ученика, а први пут у тој школи биће омогућен и упис на смјер физиотерапеутски техничар.

- Планирамо да упишемо по једно одјељење гимназије, те смјерове економски техничар, фармацеутски техничар, физиотерапеутски техничар и аутомеханичар-бравар са по 28 ученика - рекао је директор те школе Миливоје Џомбић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана