Нови хеликоптер ускоро на небу изнад Српске

Милијана Латиновић
Нови хеликоптер ускоро на небу изнад Српске

Бањалука - Хеликоптерски сервис РС ће захваљујући савременом хеликоптеру “аугуста 119”, који у Српску стиже и прије рока договорене испоруке, бити спреман да се бори са ватреном стихијом и још брже прискаче у помоћ угроженим грађанима, што је и био циљ његове набавке.

- Нови хеликоптер за нас значи све. Сутра би требало да стигне авионом из Америке, а у току наредне седмице завршићемо склапање и примопредају - рекао је у петак директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић.

Пилоти, техничари и механичари овог сервиса прошли су теоријску обуку за управљање новом летјелицом у фебруару у Италији, док ће практична обука за четири пилота, како каже Кустурић, бити организована у Бањалуци.

- Обука ће трајати петнаестак дана и очекујем да ће хеликоптер већ крајем јуна бити оперативан. Све услуге које смо радили до сада, првенствено мислим на ваздушно-медицински транспорт и помоћ угроженом становништву приликом елементарних непогода, биће унапријеђене. Осим тога, моћи ћемо да радимо и оно што нисмо раније, а то је гашење пожара - истакао је Кустурић. Од оснивања 2008. године Хеликоптерски сервис РС успјешно је извео неколико стотина медицинских евакуација, а како каже Кустурић, у новом хеликоптеру биће мјеста за два пилота, док ће уз пацијента моћи да иду два доктора и техничар.

Да је помоћ у гашењу пожара ватрогасцима и више него добродошла потврђује командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

- Предстојећу сезону пожара дочекаћемо много спремнији захваљујући новом хеликоптеру. Осим директног гашења пожара на подручју херцеговачког крша уз помоћ противпожарног ведра, помоћи ће нам и приликом извиђања неприступачног терена и спасавања мјештана - рекао је Ћук.

На међународни тендер за набавку новог хеликоптера у августу прошле године стигла је једино понуда италијанске фирме “Леонардо”, са којом је и потписан уговор.

Надлежне институције Српске дале су сагласност за набавку хеликоптера и задужење у износу од 9,4 милиона марака.

Нова опрема

Бобан Кустурић је рекао да ће уз нови хеликоптер стићи и опрема коју до сада нису имали.

- Добијамо опрему за гашење пожара и медицинске евакуације, куку за преношење терета и дизалицу - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана