Нова возила за бржи и сигурнији превоз пацијената

Данијела Бајић
Нова возила за бржи и сигурнији превоз пацијената

БАЊАЛУКА - Нова санитетска возила, која би ускоро требало да добије 15 домова здравља у Републици Српској, омогућиће још бржи и сигурнији превоз пацијената.

Свој возни парк обновиће домови здравља у Источном Старом Граду, Теслићу, Чајничу, Калиновику, Фочи, Кнежеву, те Петрову, Броду, Билећу, Костајници, Гацку, Рибнику, Градишци, Козарској Дубици и Новом Граду. 

Уговор о набавци возила укупне вриједности 1,46 милиона КМ, јуче је потписао министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић и директорица пословне јединице предузећа “Брчко гас” Ивана Божуновић.

Шеранић је рекао да је ово значајан допринос унапређењу квалитета услуга у оквиру примарне здравствене заштите, као и саме хитне медицинске службе, истакавши да очекује да ће, сходно уговору, испорука бити реализована за 120 дана од потписивања.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије, јер су санитетска возила набављена из донаторских средстава те земље.

Божуновићева је навела да је ријеч о возилима модела “фолксваген крафтер”, која су опремљена у складу са тендерском документацијом.

Вршилац дужности директора Дома здравља Кнежево Владан Миловановић каже да ће ново санитетско возило много значити за ову локалну заједницу, јер ће медицинари брже и сигурније стизати до пацијената и пружати им помоћ.

- Имамо три возила, а само за једно могу рећи да ваља. С друге стране, општина је веома разуђена, а готово свакодневно једно возило мора за Бањалуку, тако да нови санитет чекамо као озебао сунце - рекао је Миловановић, не кријући срећу што ће Дом здравља у овој локалној заједници сљедеће године добити ново рухо и неопходну опрему, за шта је планирано 350.000 евра од донаторских средстава Владе Србије. 

Бољу вијест није могао да чује ни директор Дома здравља “Свети Лука” Славко Бољановић јер је њихов возни парк, како каже, раван нули.

- Тренутно немамо ниједно потпуно опремљено санитетско возило, тако да је тешко објаснити колико ће нам значити - казао је Бољановић. 

Према ријечима директорице Дома здравља Рибник Татјане Ковачевић возила којим ова здравствена установа располаже су стара и потрошена, тако да је ново било пријека потреба. 

- Имамо три возила, од којих је једно сваки мјесец на поправци, која много кошта, тако да ће нам нови санитет много значити. Поготово јер је Рибник веома разуђена општина и доста удаљена од Бањалуке, гдје готово свакодневно шаљемо пацијенте - казала је Ковачевићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана