Нико неће у кројаче и зидаре

Драгана Келеч
Нико неће у кројаче и зидаре

Бањалука - Од укупно 119 одјељења, колико је ове године планирано да буде формирано у трогодишњим стручним школама у РС, уписано је њих 85, а најмање популарни занати међу ученицима били су кројач, зидар и керамичар.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је планом уписа у средње школе за школску 2014/2015. годину тренутно уписано 71 одсто од планираног броја, али истичу да ће се ученици уписивати и крајем овог мјесеца тамо гдје буде слободних мјеста.

- Најмање уписивани занати, односно трогодишња занимања су руковалац грађевинским и претоварним машинама у струци саобраћај, кројач када је у питању струка текстилство и кожарство, те зидар и керамичар у области геодезије и грађевинарства - рекли су у Министарству просвјете и културе. Истичу да су свршени основци најчешће бирали занате као што су електричар, аутомеханичар, бравар, варилац, фризер, кувар.

Директор Пољопривредно-прехрамбене школе у Приједору Младен Дражић рекао је да је уписивање малог броја ученика у трећи степен средњих школа дугогодишњи проблем у цијелој Српској.

- Занатска занимања нису популарна међу основцима. Изузетак је занимање возач, али то је углавном доста слабо - казао је Дражић.

Када је ријеч о упису у средње четворогодишње школе у Републици Српској, ове године највеће интересовање владало је за медицинске школе и гимназије.

Обућари

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, планом уписа је предвиђено да буде уписано по једно одјељење обућара од 24 ученика у Дервенти - у Гимназији са техничким школама и Модричи у Средњошколском центру "Јован Цвијић".

 - Уписано је 14 ученика у Дервенти и девет ученика у Модричи - казали су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана