Нијемци и Словенци приграбили 5.800 наших радника

Милијана Латиновић
Нијемци и Словенци приграбили 5.800 наших радника

Бањалука - Хиљаде радника сваке године пакује кофере и одлази у иностранство, а то потврђују и подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ да је њиховим посредством посао "преко гране" лани добило 5.857 радника.

У потрази за бољим и плаћенијим послом, границе БиХ прошле године су напустили бројни медицинари за којима вапи Њемачка, као и возачи, вариоци, зидари, електроинсталатери, бравари и грађевински радници који шансу за запослење проналазе у Словенији.

- На основу Споразума о запошљавању са Словенијом у овој земљи запослено је 4.778 наших грађана, док је у Њемачкој запослен 1.079 радник из БиХ - рекао је директор Агенције Муамер Бандић.

Запошљавање хиљаде радника из БиХ привидно је утицало на стварање позитивног тренда на домаћем тржишту, бар када је ријеч о стопи незапослености. Бандић истиче да је лани смањен број незапослених за 27.546 у односу на 2015. годину. Највећа потражња била је за радницима у сектору пословања некретнинама, услужним и административним дјелатностима и у пољопривреди.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић истиче да би слика била реална када би се број запослених повећао за онолико за колико се смањи број евидентираних на бироима за запошљавање, што у пракси није тако.

- Само дио оних који више нису на евиденцији незапослених засновао је радни однос, док је дио скинут са евиденције јер нису поштовали законске одредбе и редовно се пријављивали на биро. И у трећу групу убрајамо оне који су се запослили у иностранству - рекао је Дудуковић и додао да таква ситуација искривљује стварну слику о тржишту рада.

Наглашава да треба водити рачуна и колико је од укупног броја запослених посао добило у реалном сектору.

- Протекле двије године биљежимо смањење запошљавања у јавном сектору, али тај тренд треба наставити и убудуће, како на нивоу ентитета, тако и на нивоу БиХ - додао је Дудуковић.

Да је слика о односу броја незапослених и оних у радном односу непотпуна сматра и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић.

- Не вјерујем да су сви ти људи који су скинути са евиденције Завода за запошљавање добили посао у РС или у БиХ, сигуран сам да је много њих отишло у иностранство - рекао је Пазуревић.

Додаје да је међу онима који траже посао велики број њих без адекватног образовања што додатно отежава процес заснивања радног односа.

Откази

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ истичу да је број оних који су лани остали без посла за 4,76 одсто већи у односу на 2015. годину. Наводе да су разлози за прекид радног односа били различити, од отпуштања по основу стечаја и ликвидације предузећа, затим технолошког вишка, престанка рада послодавца, престанка уговора на одређено вријеме, или споразумног раскида уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана