Наплатне кућице нестају до краја 2017.

Данијела Стоканић
Наплатне кућице нестају до краја 2017.

Бањалука - Наплатне кућице на магистралном путу Бањалука - Клашнице, које су саграђене на погрешном мјесту и никада нису коришћене, ускоро ће постати прошлост, јер предузеће "Путеви РС" почетком септембра расписује тендер за њихово уклањање.

Градњу наплатних кућица у Гламочанима предузеће "Путеви РС" платило је 2,1 милиона марака, а у плану јавних набавки за ову годину процијењена вриједност уклањања кућица за наплату путарине је 750.000 марака са ПДВ-ом. Вршилац дужности директора "Путева РС" Ненад Нешић истакао је да пет наплатних кућица већ годинама не служи ничему и само представљају опасност и сметњу за возаче.

-  Конкурс за избор предузећа које ће обавити овај посао биће расписан у првој седмици у септембру, тако да ћемо проблем ријешити у овој години - казао је Нешић.

Подсјетио је да је главни пројекат за уклањање изграђених наплатних кућица и уклапање у постојеће стање урадио Институт за грађевинарство "ИГ" Бањалука. Осим тога, Институту је повјерена и израда урбанистичко-техничких услова за привођење намјени дионице магистралног пута Клашнице два - Шарговац након уклањања кућица.

- Спроведена је редовна процедура ревизије пројекта. Тренутно се обављају мање корекције главног пројекта према налазу ревизије. Институт ће до 1. септембра доставити ревидовани пројекат са уврштеним корекцијама, након чега ће бити покренута процедура јавне набавке за избор најповољнијег понуђача и надзора над извођењем радова - рекао је Нешић.

Додао је да ће тачна вриједност радова бити позната по завршетку тендерске процедуре и потписивања уговора о извођењу радова.

- Упоредо док траје тендерска процедура поднијећемо захтјев Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију за издавање локацијских услова за реконструкцију пута са уклањањем наплатних кућица, а након тога и за добијање грађевинске дозволе - казао је Нешић.

Ове наплатне кућице урађене су у склопу пројекта "Реконструкција и модернизација магистралног пута Бањалука - Градишка, на дионици Приједорска петља - Клашнице, ради повећања безбједности саобраћаја", за који, како каже, "Путеви РС" има сву неопходну документацију и одобрења за грађење.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић је раније изјавио да је од почетка свог мандата инсистирао на уклањању кућица, јер су постављене без сагласности овог министарства.

Постављање

Наплатне кућице су постављене 2013. године у вријеме док је на челу "Путева РС" био Недељко Кнежевић.

Проблем је настао јер су постављене на магистралном путу Бањалука - Клашнице, а не на аутопуту, због чега никада нису пуштене у функцију и нису донијеле ни марку прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана