Након афере на Технолошком факултету Балабану друго радно мјесто

РТРС
Након афере на Технолошком факултету Балабану друго радно мјесто

Бањалука - Афера у вези са радником студентске службе Технолошког факултета Велимира Балабана, добија свој епилог тако што ће Балабан бити премјештен на друго радно мјесто на Универзитету, уз смањење плате.

Подсјећамо, Балабана су студенти оптужили за сексуално узнемиравање и намјештање испита на факултету, али и да је нудио мито од 60.000 КМ да би се све заташкало. Незванично, декан Технолошког факултета Љиљана Вукић поднијела је оставку.


Због теже повреде радне дисциплине, Велимиру Балабану диспциплинска комисије изрекла је казну, умањење плате за 20 одсто у трајању од три мјесеца. Одлука о кажњавању требало би да ступи на снагу након завршетка жалбеног поступка.
Балабан би након повратка са годишњег одмора, требало да буде распоређен на ново радно мјесто.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Ректорски колегијум предложио да Балабан буде прераспоређен на адекватно радно мјесто на ниво Универзитета на којем неће имати никакве контакте са студентима.

Студенти су се и раније жалили на понашање радника студентске службе, а Технолошки факултет је 2016. године предложио прерасподјелу Балабана на друго радно мјесто.

“Подсјећамо Вас да је Технолошки факултет, након изрицања прве дисциплинске мјере писаног упозорења раднику Велимиру Балабану, због лакше повреде радне обавезе из децембра 2016. године, предлагао да се исти распореди на друго радно мјесто, на којем су контакти са студентима потпуно искључени или мање изражени”, наведено је у саопштењу Технолошког факултета.

Студентски парламент подржава приједлог Ректорског колегијума Универзтитета, који је на састанку 7. маја, предложио промјену радног мјеста за Велимира Балабана.

“Предложено је да се наведени премјести на неко радно мјесто у складу са стручном спремом и одговарајућим платним коефицијентом. У Дисциплинској комисији која је донијела одлуку да се Велимиру Балабану изрекне санкција, били су чланови академске заједнице са Економског и Технолошког факултета и чланови Универзитета. Одлука је донесена већином гласова”, наведено је у саопштењу Студентског парламента.

Поводом овог случаја, били су покренути и студентски протести, због којих је оставку поднио тадашњи ректор Бањалучког универзитета Милан Матаруга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана