На рафове ЕУ може 70 одсто млијека из РС

Милијана Латиновић
На рафове ЕУ може 70 одсто млијека из РС

Бањалука - Строге стандарде Европске уније за извоз на европско тржиште испуњава 70 одсто млијека које је произведено у РС, саопштили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Додали су да за сада 15 фарми има рјешење за извоз на тржиште ЕУ.

- Од укупно 70 фарми које су поднијеле захтјев за извоз, њих 15 је добило рјешење. Због техничке грешке у вези са ушним маркицама којима су обиљежене краве 25 фарми чека рјешење иако су испуниле све тражене услове - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додају да би преосталих 30, које су у процедури, требало да добију дозволу за извоз до краја септембра. Наглашавају да је регистрација фарме и идентификација животиња предуслов за производњу и извоз на тржиште ЕУ.

- Животиње које производе млијеко морају бити здраве, без симптома заразних болести и упале вимена - рекли су у Министарству пољопривреде.

Поред основне хигијене животиња, треба да буде узета у обзир и хигијена фарме и особа које обављају мужу крава.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац истиче да је за добијање рјешења о испуњавању услова за европско тржиште потребно низ процедура, које су и дуготрајне и скупе.

- Здравственој контроли, која је обавезна, подлијежу сва грла на фарми, а не само краве које се музу - казао је Усорац. Додаје да се контрола млијека обавља два пута мјесечно код свих произвођача.

- Наше мљекаре откупљују све количине млијека екстра класе, с тим што се посебно одвози млијеко са фарми које су добиле рјешење за извоз на тржиште ЕУ - нагласио је Усорац.

Један од фармера који је испунио критеријуме за извоз млијека је и Драган Јокић из Прњавора, чија фарма дневно испоручи око 1.500 литара млијека екстра класе.

- Наша производња није велика, али је свакако значајна за једну породичну фарму. Вјерујемо да ће проблем у вези са извозом ускоро бити ријешен како не бисмо дошли у ситуацију да одустајемо од производње млијека - рекао је Јокић.

Према ранијим информацијама, дозволу за извоз млијека на тржиште ЕУ у БиХ су добиле четири мљекаре: "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Милкос" из Сарајева, "Мегле" из Бихаћа и "Мљекара Ливно".

Извоз је требало да почне 26. августа, након што је БиХ испунила строге услове за извоз на тржиште ЕУ, али је истог дана стопиран због жалбе Хрватске. Огорчени оваквом ситуацијом, мљекари су дали рок од пет дана властима БиХ да ријеше проблем у вези са извозом у ЕУ или да забране увоз из Хрватске или ће, у супротном, блокирати границе.

Састанак у понедјељак

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба изразио је наду да ће већ у понедјељак, 31. августа, у Бриселу разговарати са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ.

- Сада се зна да је Хрватска поднијела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млијека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено - навео је Калаба.

Регистрација фарме

Идентификација животиња

Здравље животиња

Хигијена на фарми

Хигијена лица која обављају мужу

Квалитет сировог млијека

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана