На провјери знање малих матураната

Драгана Келеч
На провјери знање малих матураната

Бањалука - Ученици деветих разреда основних школа у Републици Српској 25. и 26. маја радиће тестове из српског језика и математике, како би се утврдило колико посједују знања и вјештина из ових предмета.

Екстерно вредновање ученичких постигнућа спроводиће Републички педагошки завод РС, који је у ту сврху одредио 20 основних школа са подручја Бањалуке, Добоја, Бијељине, Приједора, Пала, Требиња, Фоче и Зворника.

- Вредновањем ће бити обухваћено око 2.180 ученика деветих разреда, а циљ нам је да утврдимо ниво знања из српског језика и математике којима су ученици овладали на крају основне школе - истакли су у Републичком педагошком заводу.

Нагласили су да су припремили каталоге испитних задатака за математику и српски у којима је прецизиран програм вредновања постигнућа, описани типови задатака и дати примјери.

- Каталози су достављени електронским путем школама из узорка, како би се наставници и ученици ближе упознали са задацима и програмом екстерног вредновања - казали су у овом заводу.

Да ли ће у идућим годинама резултати остварени на екстерном вредновању имати утицај на упис у средњу школу у Заводу нису могли да кажу, истакавши, да нема потребе да се “прогнозирају” рјешења.

Директор бањалучке Основне школе “Иво Aндрић” Жељка Опачић, чија је школа једна од четири из Бањалуке која учествује у овом екстерном вредновању постигнућа ученика на крају основног образовања, истакла је да су матуранти те школе већ упознати са тестирањем, као и њихови родитељи, који се слажу са провјером знања.

- Ђаци на вратима школе имају линкове гдје могу да преузму задатке који ће бити на тестовима - нагласила је Опачићева и додала да сматра да је неопходно увести обавезну провјеру знања ученика на крају основног образовања.

И ОШ “Борисав Станковић” у Бањалуци укључена је у  тестирање, а њен директор Раде Крецељ каже да је све спремно, те да су о планираним тестовима упознати и родитељи ученика.

- Тестови садрже најзначајније области из српског језика и математике од шестог до деветог разреда. Ђаци неће бити оцјењивани, али би требали да се потруде и покажу своје знање - истакао је Крецељ и додао да се све збирке са задацима које су добили од Педагошког завода налазе на сајту школе, како би ђаци могли да се припреме.

И он сматра да би било потребно увести обавезујуће провјере знања ученика приликом уписа у средње школе, како би се адекватније процијенило са каквим знањем основци излазе из школе.

Предсједник Aктива директора средњих школа РС Предраг Дамјановић каже да би се идуће године требало увести  завршно тестирање основаца при упису у средње школе.

Мјера знања

Полагање пријемног испита приликом уписа у средње школе у РС је укинуто још у школској 2001/2002. години.

Стручњаци сматрају да би увођење тестирање знања ученика на крају основне школе искристалисао ко колико знања посједује, и ко су најбољи ученици за гимназију или неке друге школе, што сада није случај, јер се у појединим школама “штанцају” одликаши.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана