На посао с боловања враћено десет радника

Милијана Латиновић
На посао с боловања враћено десет радника

БАЊАЛУКА - Ванредна оцјена привремене неспособности за рад за непуна два мјесеца, откако су ступили на снагу нови прописи у Републици Српској, затражена је за 26 запослених, а након што је комисија завршила провјеру, њих десет је с боловања враћено на посао.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, захтјев за ванредну оцјену боловања на њихову адресу до сада је упутило 18 послодаваца.

- Првостепене комисије су до сада извршиле ванредне оцјене за 19 радника. Од тог броја, за десет радника је оцијењено да су способни за рад, односно враћени су на посао, док је за девет потврђена раније дата оцјена комисије, односно настављено је боловање - навели су за “Глас” у фонду и додали да су за преостале раднике за које је тражена ванредна оцјена поступци позивања и оцјене у току.

Од 1. марта у Српској почела је примјена новог Правилника о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад којим је уведено више новина с циљем унапређења ове области. Уколико послодавци сматрају да је осигураник неоправдано на боловању, имају могућност да поднесу захтјев фонду за ванредну оцјену боловања, а на основу тог захтјева првостепена комисија за боловање позива осигураника и спроводи ванредну оцјену привремене неспособности. Напоменули су да су послодавци уз захтјев дужни навести разлоге или доставити доказ због чега сумњају да је боловање радника неоправдано.

Исход може бити или наставак боловања или враћање на посао наредног дана ако се анализом медицинске документације и прегледом установи да је радник способан за посао.

Наведене активности поздрављају и синдикалци и послодавци у Српској.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић рекао је да су провјере неопходне како би све било у законским оквирима.

- Сигурно је да има и оних који не користе боловање зато што су болесни, већ за неке друге намјене. Сматрам да су они у мањини, али да их има - истакао је Савановић.

Наглашава да би прописи требало да буду једнако ревносно поштовани и када је ријеч о бројним правима запослених која се почесто не поштују.

- Примјера ради, погледајте како се празнује и Велики петак и Васкршњи понедјељак, нису нерадни дани за све раднике. И не само то, и друга права запослених треба да се поштују без изузетака - поручио је Савановић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да је очигледно да ће нови правилник дати веома позитивне ефекте и додао да се боловања много више злоупотребљавају у јавном него у приватном сектору.

- Види се залагање Фонда здравства да сузбије сва лажна или неоправдана боловања јер у тим ситуацијама дио трошкова иде на терет фонда, дио на терет послодаваца. Сматрам да је ово један од бољих корака у правцу борбе против злоупотребе боловања - рекао је Тривић.

Он је истакао да свако лажно боловање иде на терет добрих и вриједних радника.

- Због оних који лажирају боловања добри и вриједни радници, који су на послу, раде умјесто њих, радни дан им траје дуже и то није у реду ни према њима - рекао је Тривић.

Поступак

У Фонду здравственог осигурања објашњавају да, поступајући по захтјеву, првостепена комисија позива осигураника и обавезна је да прегледа осигураника и изврши увид у здравствени картон и постојећу медицинску документацију.

- Осигураник, када прими позив за ванредну оцјену првостепене комисије, треба да се јави свом породичном љекару који је дужан да му изда упутницу за ванредну оцјену - навели су у ФЗО и додали да ванредну оцјену боловања није могуће тражити за раднике који се тренутно не налазе на боловању, већ су боловање користили некада раније и сада већ раде, будући да је било и таквих захтјева од појединих послодаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана