Na posao s bolovanja vraćeno deset radnika

Milijana Latinović
Na posao s bolovanja vraćeno deset radnika

BANjALUKA - Vanredna ocjena privremene nesposobnosti za rad za nepuna dva mjeseca, otkako su stupili na snagu novi propisi u Republici Srpskoj, zatražena je za 26 zaposlenih, a nakon što je komisija završila provjeru, njih deset je s bolovanja vraćeno na posao.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, zahtjev za vanrednu ocjenu bolovanja na njihovu adresu do sada je uputilo 18 poslodavaca.

- Prvostepene komisije su do sada izvršile vanredne ocjene za 19 radnika. Od tog broja, za deset radnika je ocijenjeno da su sposobni za rad, odnosno vraćeni su na posao, dok je za devet potvrđena ranije data ocjena komisije, odnosno nastavljeno je bolovanje - naveli su za “Glas” u fondu i dodali da su za preostale radnike za koje je tražena vanredna ocjena postupci pozivanja i ocjene u toku.

Od 1. marta u Srpskoj počela je primjena novog Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad kojim je uvedeno više novina s ciljem unapređenja ove oblasti. Ukoliko poslodavci smatraju da je osiguranik neopravdano na bolovanju, imaju mogućnost da podnesu zahtjev fondu za vanrednu ocjenu bolovanja, a na osnovu tog zahtjeva prvostepena komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti. Napomenuli su da su poslodavci uz zahtjev dužni navesti razloge ili dostaviti dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano.

Ishod može biti ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao narednog dana ako se analizom medicinske dokumentacije i pregledom ustanovi da je radnik sposoban za posao.

Navedene aktivnosti pozdravljaju i sindikalci i poslodavci u Srpskoj.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović rekao je da su provjere neophodne kako bi sve bilo u zakonskim okvirima.

- Sigurno je da ima i onih koji ne koriste bolovanje zato što su bolesni, već za neke druge namjene. Smatram da su oni u manjini, ali da ih ima - istakao je Savanović.

Naglašava da bi propisi trebalo da budu jednako revnosno poštovani i kada je riječ o brojnim pravima zaposlenih koja se počesto ne poštuju.

- Primjera radi, pogledajte kako se praznuje i Veliki petak i Vaskršnji ponedjeljak, nisu neradni dani za sve radnike. I ne samo to, i druga prava zaposlenih treba da se poštuju bez izuzetaka - poručio je Savanović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je očigledno da će novi pravilnik dati veoma pozitivne efekte i dodao da se bolovanja mnogo više zloupotrebljavaju u javnom nego u privatnom sektoru.

- Vidi se zalaganje Fonda zdravstva da suzbije sva lažna ili neopravdana bolovanja jer u tim situacijama dio troškova ide na teret fonda, dio na teret poslodavaca. Smatram da je ovo jedan od boljih koraka u pravcu borbe protiv zloupotrebe bolovanja - rekao je Trivić.

On je istakao da svako lažno bolovanje ide na teret dobrih i vrijednih radnika.

- Zbog onih koji lažiraju bolovanja dobri i vrijedni radnici, koji su na poslu, rade umjesto njih, radni dan im traje duže i to nije u redu ni prema njima - rekao je Trivić.

Postupak

U Fondu zdravstvenog osiguranja objašnjavaju da, postupajući po zahtjevu, prvostepena komisija poziva osiguranika i obavezna je da pregleda osiguranika i izvrši uvid u zdravstveni karton i postojeću medicinsku dokumentaciju.

- Osiguranik, kada primi poziv za vanrednu ocjenu prvostepene komisije, treba da se javi svom porodičnom ljekaru koji je dužan da mu izda uputnicu za vanrednu ocjenu - naveli su u FZO i dodali da vanrednu ocjenu bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade, budući da je bilo i takvih zahtjeva od pojedinih poslodavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana