На граници падају лажни “бос” и “прада”

Данијела Бајић
На граници падају лажни “бос” и “прада”

БАЊАЛУКА - Да је тржиште и даље преплављено робом непознатог поријекла и лошег квалитета, која се, углавном, продаје по цијенама оригинала, свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чији су службеници од почетка године заплијенили више од 4.600 фалсификата свјетски познатих брендова као што су “бос”, “томи хилфигер”, “келвин клајн” и “прада”.

Према подацима УИО БиХ, од почетка године на граничним прелазима одузето је 1.390 комада фалсификоване робе свјетских брендова те је укупно издато 13 рјешења у вези са њеним одузимањем и уништавањем.

- Поред тога, уколико се током провјере на граничном прелазу посумња да се предметном робом повређује жиг те да је потребно предузети царинске мјере заштите права интелектуалне својине, таква роба се од стране Сектора за спровођење прописа уступа Сектору за царине на даље надлежно поступање. Од јануара до краја априла Сектор за спровођење прописа је имао таква два случаја у којима је роба уступљена Сектору за царине и то укупно 3.264 разна комада одјеће и торби различитих брендова, процијењене вриједности 147.775 КМ - казао је за “Глас” начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Додао је да су у истом периоду лани на граничним прелазима одузета 10.972 комада фалсификоване робе свјетски познатих брендова и укупно издато 38 рјешења везаних за одузимање и уништење фалсификоване робе.

- Најчешће се преко границе покушавају пренијети мајице, тренерке и јакне са именима познатих произвођача текстила као што су “Најк”, “Лакоста”, “Бос”, “Пума”, “Томи Хилфигер” и “Келвин Клајн”, те женске торбе попут брендова “Гес” и “Лу­ј Витон”. У току неколико посљедњих случајева одузимања робе издвојили бисмо и 25 торби марке “ив сен лоран” и 687 мајица марке “гес”, “келвин клајн”, “томи хилфигер”, “адидас”, “кристијан диор” и “прада” - рекао је Ковачевић.

Случајеви откривених фалсификованих производа се, како је истакао, већином односе на увознике који су приликом поступка царињења као земљу извозницу углавном наводили Турску или Кину.

У удружењима за заштиту потрошача тврде да се фалсификује готово све, од текстила, обуће, козметике, кућне хемије, играчака до медикамената и суплемената.

Према ријечима предсједнице Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежане Шешлије, превари ове врсте највише су изложени грађани коју робу купују путем друштвених мрежа.

- Грађани у иностранству купују све и свашта и путем интернета препродају, углавном, као оригиналну робу. С обзиром на то да многи купци не разликују оригинал од плагијата, приликом куповине преко, примјера ради, “Фејсбука” често добију “мачка у џаку” - казала је Шешлија.

Додала је да је данас на тржишту присутно и много лажних препарата за мршављење, козметичких производа, витамина, али и лијекова.

- Код робе мањих вриједности је много теже препознати лажњака јер, рецимо, кад купујемо капсуле за уљепшавање, оне изгледају исто као на слици и по тој цијени се и продају иако то није тај произвођач. Такви и слични производи често могу бити озбиљна пријетња за здравље и безбједност грађана - рекла је Шешлија.

Кампања “Стоп шверцу”

Ратко Ковачевић истиче да је ове године уочен повећан број анонимних пријава уношења фалсификоване робе у БиХ, што је резултат кампање “Стоп шверцу” коју спроводи УИО.

- Позивамо све грађане који имају било какву информацију о незаконитом увозу фалсификата у БиХ да то пријаве на нашу отворену линију чији је број 080 02 06 07, или на нашу вибер линију 065/355-155 - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана