Мљекарима се придружили повртари и перадари

Срна
Мљекарима се придружили повртари и перадари

Градишка - Представницима удружења мљекара из РС и ФБиХ и Удружења свињара из Српске, који девети дан блокирају царинске терминале за увозу млијека и млијечних производа, данас су се прикључили и представници удружења товљача пилића и повртара РС, те перадара ФБиХ.

На састанку представника ових удружења усаглашени су и допуњени ранији захтјеви надлежним интитуцијама у БиХ, а уврштена су три нова захтјева - да прикупљени новац од прелевмана на увоз мора бити усмјерен у подстицаје домаћим произвођачима, да се изврши пуна контрола цијена увезеног млијека, меса и поврћа и да се уведу сезонски прелевмани за увоз поврћа.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастало рекао је да су повртари на сједници Управног одбора Удружења донијели одлуку да се и активно укључе у блокаду царинских терминала.

"Повртари већ неколико година траже доношење заштитних мјера за увоз поврћа у БиХ и увођење сезонских прелевмана у периоду када имају вишак производа", истако је Мастало.

Предсједник Удружења перадара Федерације БиХ Месуд Пињо рекао је да БиХ годишње увезе пољопривредне производе вриједне око 3.800.000.000 КМ, а да ту количину могу произвести домаћи пољопривредници.

"Нисмо имали институције које би заштитиле домаћу пољопривредну производњу, а додатно су је уништавале велике стране прерађивачке компаније у БиХ које увозе јефтино и неквалитетно месо по нижим цијенама", навео је Пињо.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић поновио је данас на царинском терминалу у Градишци да воћари подржавају, али да неће активно учествовати у протестима, док их не буду иницирали Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске и Удружење пољопривредних произвођача БиХ.

Пољопривредници који протестују упутили су Савјету министара БиХ, владама Републике Српске и Федерације БиХ, Канцеларији за ветеринарство и Управи за индиректно опорезивање БиХ, хитне захтјеве за затварање граничних прелаза за увоз пољопривредних производа Изачић, Орашје и Горица, увођење плавог дизела, увођење заштитне цијене при царињењу млијека, меса и поврћа и прерађевина од ових производа увезених из ЕУ, те да се омогући транспорт преко земаља ЕУ за извоз ових призвода из БиХ у Русију и Турску.

Захтијевају и продужење рочности враћања кредита за пољопривреду, укидање увозних квота на пољопривредне производе за живу стоку док се не изједначе услови домаћих и европских призвођача, те да надлежне институције провјере увоз меса по одобреним квотама, као и уједначавање цијена ветеринарског прегледа при увозу и извозу пољопривредних производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана