Млади тешко до волана аутобуса

 Милош Васиљевић
Млади тешко до волана аутобуса

БАЊАЛУКА - Превозници у Српској и даље муку муче са одливом возача у европске земље, због чега би како сматрају требало мијењати и неке законске прописе, а да нема преквалификације многи би аутобуси остали паркирани, јер не би имао ко да их вози.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе РС и директор “Аутопревоза” Дејан Мијић каже да су у овом сектору плате најмање, због чега људи и одлазе.

- Али, у тој борби не можемо ништа урадити сами. Очекујемо помоћ Владе РС, односно да учествује у дијелу трошкова за порезе и доприносе, да би својим радницима могли повећати плате, као што је случај са сектором текстила и коже - истиче Мијић за “Глас”.

Он наглашава да је проблем и то што је младих возача веома мало, а и они који би хтјели да раде не могу због законских прописа.

- Они који заврше школу са 18 година морају чекати шест година да би могли возити аутобус, јер при полагању треба да имају најмање 24 године. Сматрам да је то погрешно и да се треба прилагођавати времену, а не да користимо прописе од прије 50 година - рекао је Мијић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је посао возача у јавном превозу веома одговоран те наглашава да постоје неке иницијативе у Европској унији да се помјера старосна граница према доље, чему се супротставља Европски савез за безбједност саобраћаја.

- То би ишло на уштрб безбједности саобраћаја, с разлогом се траже одговарајуће животно и возачко искуство да би спремни сјели за волан аутобуса - рекао је Радовић за “Глас”.

Многе аутобусе у Српској возе преквалификовани возачи, а директор Едукативног центра при Привредној комори РС Драгослав Михајловић наглашава да од Завода за образовање одраслих имају одобрење за спровођење почетне и периодичне обуке за возаче.

- Успјели смо у текућој години да фонд часова за возаче смањимо на 140 у односу на некадашњих 280. То подразумијева краће вријеме трајања обуке и лакши приступ возачима до квалификације и послодавцима до радника - рекао је Михајловић.

Додаје да након одслушане наставе кандидати полажу испите и Едукативни центар им издаје увјерење да су оспособљени за возача, а на основу увјерења добијају легитимацију у Министарству саобраћаја и веза РС.

- За почетно оспособљавање ове године имали смо 30 људи, у два наврата, што није мало, а за периодично оспособљавање, које је услов да неко продужи легитимацију, било је 740 кандидата, који су одслушали 35 часова - рекао је Михајловић.

Цијене карата

Иако цијене горива падају појефтињење карата за сада се ни не назире.

- Цијена карте не може пасти док не буду створени услови за то, а то значи када литра горива буде испод 2,56 марака. У том случају ми подносимо захтјев да дође до појефтињења, али предвиђања нису обећавајућа - рекао је Дејан Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана