Митровић: Ускоро доношење стратегије и акционог плана

Srna
Митровић: Ускоро доношење стратегије и акционог плана

САРАЈЕВО - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас у Сарајеву да је за БиХ врло битно да донесе оквирну стратегију о безбједности саобраћаја и акциони план који би требало да прати ту стратегију.

"Осим тога требало би да у наредним данима буде формиран и савјет за безбједност саобраћаја на нивоу БиХ", рекао је Митровић новинарима у паузи радионице о безбједности саобраћаја, која означава увод у почетак активности Министарства на изради оквирне стратегије безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и акционог плана за период 2021-2025, у складу са Циљевима одрживог развоја УН.

Према његовим ријечима, сви ови документи морају бити дефинисани тако да буди проводиви у пракси и доносе резултате, а не да буду мртво слово на папиру.

"То је циљ Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара", нагласио је Митровић.

Обраћајући се учесницима радионице, Митровић је нагласио да окупљање представника надлежних институција власти на свим нивоима и међународних и домаћих експерата за област безбједности саобраћаја представља увод у почетак активности Министарства на изради поменутих стратешких докумената.

Захваљујући представницима УНДП-а и Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ) на организацији ове дводневне радионице, Митровић подсјетио је на чињеницу да Циљеви одрживог развоја представљају универзални позив на дјеловање како би се окончало сиромаштво, заштитила планета и омогућило да сви људи живе у миру и благостању.

С тим у вези, он је рекао да је одрживи саобраћај кључан за испуњавање већине Циљева одрживог развоја, посебно подциљева који се односе на здравље, енергетику, инфраструктуру, градове и заједнице.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић истакао је да Република Српска већ има и стратегију и акциони план за безбједност саобраћаја.

Он је навео да Агенција има изванредну сарадњу са министарствима саобраћаја и веза, унутрашњих послова, рада и борачко-инвалидске заштите, просвјете у Влади Републике Српске.

"Прошле године у Републици Српској било је регистровано 420.000 моторних возила, а број страдалих лица у саобраћајним незгодама смањен је са 240 на 118. Циљ нам је да и тај број знатно смањимо до 2022. године", навео је Крунић.

Резидентни представник Развојног програма УН у БиХ (УНДП) Стелијана Недера изразила је задовољство овогодишњом сарадњом УНДП-а са Економском комисијом УН за Европу (УНЕЦЕ) у области безбједности у саобраћају.

"У септембру прошле године потписали смо Меморандум о разумијевању путем кога смо жељели да подржимо Министарство транспорта и комуникација у припреми поменуте стратегије, а сада желимо да интензивно радимо на томе, управо и на овој радионици", навела је Недера.

Према њеним ријечима, током ове године требало би да буду обезбијеђена средства за рад и са другим УН агенцијама не само за усвајање стратегије за безбједност саобраћаја у БиХ, него и за њено спровођење.

Радионицу о теми "Циљеви одрживог развоја који се односе на транспорт и систем безбједности друмског саобраћаја" организују УНДП у БиХ и УНЕЦЕ, у оквиру спровођења Меморандума о разумијевању између Министарства комуникација и транспорта и УНДП-а.

Уводна излагања на радионици, осим Митровића, Недере и Крунића поднијели су и помоћник директора Дирекције за економско планирање БиХ Зденко Милиновић и регионални савјетник УНЕЦЕ-а Ненад Николић.

Из УНДП-а раније је саопштено да око 3.700 лица дневно изгуби живот у саобраћајним несрећама широм свијета.

У БиХ је, у саобраћајним несрећама у посљедњих пет година, на годишњем нивоу погинуло око 300 лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана