Милиони за санацију штете од поплава

Драгана Келеч
Милиони за санацију штете од поплава

Бањалука - Републички штаб за ванредне ситуације наредио је исплату више милиона марака за санацију штете настале у поплавама, а сав новац биће утрошен за санацију канала, насипа и уређење обала како би се смањила опасност од нових поплава, те реконструкцију путева.

Наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације Министарство финансија РС је обавезано да дозначи јавној установи "Воде Српске" Бијељина 2,6 милиона марака. Тај новац намијењен је за трошкове одбране од поплава и повећани утрошак електричне енергије на црпним станицама.

Републички штаб донио је наредбу да се овом предузећу дозначи и 1,06 милиона КМ за плаћање радова.

- Од овог износа за градњу саобраћајнице на локалитету Три длаке у Бијељини биће утрошено 89.780 марака, за изградњу привременог насипа на локалитету Орлово поље у бијељинској мјесној заједници Јања 94.183, а за санацију канала Дрина - Глоговац 274.823 КМ - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

За санацију савског насипа у Семберији намијењено је 184.611, а за привремену санацију отвора у насипу дужине 850 метара, који штити насеље Добор од великих вода ријеке Босне на подручју општине Модрича, 417.244 КМ. Новац за ове намјене биће уплаћен са рачуна посебних намјена Фонда солидарности за обнову РС.

Донесена је и наредба да Министарство финансија предузећу "Путеви РС" дозначи 742.787 марака за плаћање санације штете од поплава у бањалучкој регији.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и измјене наредбе од 17. септембра које се односе на вриједност радова у оквиру реализације пројеката заштите од поплава на подручју Приједора. Вриједност радова утврђена је након што су "Воде Српске" обавиле техничку и финансијску евалуацију. Укупна сума за све радове прије измјена износила је 1,81 милион, а овом наредбом повећава се на 2,19 милиона КМ.

Директор "Вода Српске" Драган Анђелић рекао је да су нови захвати неопходни како би били заштићени објекти који су већ санирани.

- Милионска улагања у пројекте, попут завршене радикалне реконструкције и надвишења савског насипа у Семберији, постала би промашене инвестиције, ако се не обезбиједи новац за њихово квалитетно одржавање - казао је Анђелић и додао да је посљедњих година за одржавање водопривредних објеката у Српској издвајано пет до шест милиона КМ, што је изузетно мало у односу на потребе.

Додатни новац

Републички штаб донио је измјене и допуне наредбе од 1. октобра којима се укупна сума за све радове по градовима, општинама и пројектима повећава за 689.000 марака и износи 6,26 милиона КМ. Измјене наредбе односе се на прецизирање радова на подручју Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Новог Града, Градишке, Челинца и Котор Вароша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана