Матурска грозница тресе новчанике

Д. Келеч, М. Вујић
Матурска грозница тресе новчанике

Бањалука - Шљокице, торбице, накит, ципеле, одијела, раскошне хаљине, неријетко виђене и узете по моделу оних са црвеног тепиха, као и обавезне свечане фризуре, сан су и жеља многих матураната које ће њихове родитеље и ове године папрено коштати.

Да би опремили једног матуранта, многи родитељи ће морати да издвоје цијелу просјечну плату. Нешто мање трошкове имаће они који за ову прославу спремају мале матуранте, али, како тврде у радњама, и основци су увелико почели да копирају средњошколце и желе што свечаније тоалете.

У бутику "Јелена шоп" у Бањалуци кажу да је већ права помама за хаљинама.

- Потражња је за свим моделима, од дугих до кратких хаљина, којих заиста имамо за свачији укус - истичу у овом бутику.

Цијене хаљина зависе од класе, па се тако крећу од 150 до 300 и од 300 до 500 марака.

- Имамо све боје и моделе, са разним богатим детаљима. Наравно, ту су и оне једноставне како бисмо задовољили свачији укус - истичу у бутику "Јелена шоп".

Иста ситуација је и у Бијељини. Креатор у бијељинском модном атељеу "Стела" Јелица Вуловић каже да је интересовање за свечане хаљине и припремање за матуру код њих почело још у јануару.

- Дјевојкама шијемо хаљине по жељи или бирају нешто из постојеће колекције. Најтраженије су дуге и раскошне хаљине и модели које су видјеле ове године на црвеном тепиху - истакла је Вуловићева.

Додала је да су цијене хаљина у овом модном атељеу од 250 до 500 марака.

Права помама је и у Приједору. Дјевојке су, како кажу продавци, узбуђеније због прославе матуре од дјечака.

- Оне пар мјесеци прије желе све да искомбинују и знају шта ће обући. Бирају углавном хаљине које коштају и по неколико стотина марака - истичу у приједорском бутицима.

Да се вријеме матурских прослава све више приближава, осјећа се и у Градишци. Да би блистали на матурској вечери, градишки матуранти већ у редовима чекају како би испробали разне моделе, са жељом да пронађу савршене за себе. Неријетки су и они који су се одлучили да плате шивење одијела и хаљина.

- То је за мене посебан дан који ћу памтити цијелог живота и због тога желим да блистам. Већ отприлике знам шта ћу купити. Црно одијело, кошуљу, кравату и ципеле - прича гимназијалац из Градишке Стефан Шврака и додаје да ће за то задовољство његови родитељи морати да издвоје око 700 марака.

Богат избор матурских свечаних хаљина припремили су у градишком бутику "Грација" гдје углавном дјевојке могу да бирају бијеле, црне, зелене и розе хаљине. Поред хаљина, у овом бутику могу пронаћи и разне моделе ципела и торбица.

Продавци у бутицима широм Српске кажу да родитељи не жале новац када је у питању матурско вече, а то су потврдили и у козметичким салонима гдје кажу да матуранткиње плаћају разне услуге, од кварцања до надоградње косе.

Дјевојке  од 240 до 920 КМ

Хаљине   150 - 500

Ципеле    40 - 200

Торбице   20 - 100

Шминкање 20 - 50

Фризура   20 - 50

Маникир   10 - 20

Младићи од 245 до 790

Одијело   150 - 500

Ципеле    50 - 200

Кошуље   40 - 80

Фризура   5 - 10

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана