Математика карта за запослење

Д. Орловић, Д. Стоканић
Математика карта за запослење

Бањалука - Да факултетска диплома више није никаква гаранција за добијање посла најбоље зна 13.231 незапослених са високом стручном спремом у Републици Српској, међу којима најдуже на посао чекају професори филозофије и социологије.

Стручњаци објашњавају да тренутно за овим кадровима влада веома мало или никакво интересовање на тржишту рада. Због тога онима који желе да раде, а не да радни вијек проведу чекајући на посао у струци, као једино рјешење нуде преквалификацију.

У Заводу за запошљавање РС кажу да просјечна дужина чекања на посао зависи од степена стручне спреме, занимања, али и тренутно потребе послодавца.

- У оквиру седмог степена стручне спреме послодавци највише траже професоре математике и физике. Они који посједују дипломе тих факултета на радно мјесто у просјеку чекају око два мјесеца - подаци су Завода.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Бањалука Мирослав Вукајловић истиче да све чешће, због немогућности запослења у струци, многи филозофи и социолози путем њихове агенције траже било какав посао.

- Са овим проблемом се суочавамо посљедњих 15 година, јер са факултета излази све више професора, између осталог, филозофије и социологије, док су потребе тржишта за њима све мање - рекао је Вукајловић.

Додао је да иако се о овом проблему бруји већ годинама, са факултета и даље излази армија ових кадрова, од којих већина вјероватно никада неће пронаћи посао у струци. Према његовим ријечима за овај проблем највише су  одговорни факултети, односно њихова погрешна уписна политика.

Да највећу одговорност за овај проблем сносе факултети и Министарство просвјете и културе РС слаже се и члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић.

- Професори филозофије, социологије, географије и других смјерова који имају мали дијапазон за запошљавање, због чега дуго трже посао - каже Дудуквић додајући да би тим кадровима требало понудити преквалификацију.

- У условима какви јесу, високообразовном кадру за који не постоји потреба на тржишту рада или је та потреба веома мала, боље би било да се преквалификује у неко занимање са којим ће се моћи запослити - рекао је Дудуквић.

При преквалификацији, додаје, требало би водити рачуна да се одабере занимање које није ограничено на јавни сектор, јер се у реалном сектору много брже долази до посла.

На бироу и до краја живота

Према евиденцији Завода за запошљавање РС током прошле године, са бироа је због смрти брисано укупно 527 људи. По истом основу у 2015. години са евиденција Завода "скинуто" њих 519.

Стање на Заводу за запошљавање РС са 31. мартом 2017.

- четири професора математике,

- 15 професора информатике,

- 12 професора математике и информатике,

- 65 професора филозофије,

- 27 професора социологије,

- 73 професора филозофије и социологије.

Просјечна дужина чекања на посао

професори математике и физике - два мјесеца

проф. математике и информатике - око четири мјесеца

професори њемачког језика - око девет мјесеци

ветеринари - око 12 мјесеци

новинари - готово три године

професори географије - три године

професори филозофије и социологије - три године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана