Малешевић: Опредјељени смо за модернизацију студентских програма

Срна
Малешевић: Опредјељени смо за модернизацију студентских програма

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је вечерас у Бањалуци да је опредјељење ресорног министарства модернизација студијских програма, као и њихово приближавање тржишту рада.

Малешевић је навео да Министарство подједнако подржава студенте и универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву, који заслужују подједнаке услове да квалитетно раде.


"У претходним годинама смо много радили на студентском стандарду и мислим да је смјештај студената данас на завидном нивоу", рекао је Малешевић новинарима уочи отварања манифестације "Дани студената", коју организује Студентски парламент Универзитета у Бањалуци.

Он је најавио да би врло брзо требали почети радови на санацији павиљона један и два Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, које је оштетила олуја, те поручио студентима да се не брину, јер ће радови бити завршени до почетка сљедеће академске године.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин оцијенио је да су из године у годину студенти све активнији у организовању својих програмских активности, што захтијева и већи ангажман радника на бањалучком Универзитету.

"Осим тога, то захтијева и све већа материјална улагања како бисмо на прави начин подржали све те напредне идеје студената које доприносе њиховој едукацији у неформалном образовању, али и популаризацији бањалучког Универзитета", рекао је Гајанин.

Он је навео да је циљ ове манифестације да се популаризују ваннаставне активности студената, прије свега на подручју науке, те спортских, али и свих оних активности које студенти не могу видјети и осјетити у редовним наставним активностима.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су студенти значајан сегмент града који га чине живим и доносе му много различитих и занимљивих иницијатива и идеја.

"Већ сљедеће седмице смо спремни да започнемо програм студентског стажирања, те ће у неколико наредних мјесеци око 35 студената имати прилику да обави студентску праксу у Управи града и градским предузећима", рекао је Радојичић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Бранко Трнинић рекао је да ће "Дани студената" трајати 11 дана, те да су у оквиру ове манифестације организована бројна културна, спортска, образовна, али и забавна дешавања.

"Један од најзначајнијих догађаја биће и Дани отворених врата, када ће нам доћи матуранти из цијеле Републике Српске, а циљ је да побољшамо уписну политику на Универитету", рекао је Трнинић.

Он је додао да је у плану и реализација анализе тржишта рада како би се покренула пракса која би требало да буде саставни дио наставног процеса сваког факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана