Лијек без рецепта не може у кофер

Драгана Орловић
Лијек без рецепта не може у кофер

Бањалука - Љето је све ближе, а са њим и сезона годишњих одмора, због чега сви који планирају да путују изван БиХ треба пажљиво да спакују кофере како би избјегли непријатне ситуације са граничарима.

Било да на изабрану дестинацију крећете аутомобилом, аутобусом или авионом, важно је да се добро информишете и припремите прије поласка на пут, јер се правила која владају на граничним прелазима морају поштовати.

У Управи за индиректно-опорезивање БиХ (УИО БиХ) кажу да се преко границе могу пренијети само херметички упаковане намирнице и храна намијењена за једнократну личну употребу. У ЕУ је забрањено уношење меса, млијека и млијечних производа.

-  Путници лијекове могу пренијети преко границе, али у количинама неопходним за уобичајене терапије и уз обавезно посједовање одговарајуће медицинске документације - истичу у УИО БиХ.

Путници који у Хрватску крену на љетовање могу са собом понијети лијекове које ће најдуже користити мјесец, и уз то морају посједовати налаз, потврду доктора или рецепт. 

Сви који годишње одморе не желе провести без кућних љубимаца, додатно морају спремити и своје мале пријатеље.

- Неопходно је имати валидни пасош, који издаје управа за ветерину под одређеним бројем. Добијање пасоша у вези је са електронском идентификацијом, односно, обиљежавањем, на примјер пса микрочипом - објашњавају у УИО БиХ.

Поред микрочипа, животиње које се преносе преко границе треба да имају потврду о вакцинацији против бјеснила као и сертификат који се ради минимум мјесец након вакцинације.

- Потребно је обавити и клинички преглед непосредно прије пута (48 сати) код ветеринара и ту потврду као и остале претходно обезбијеђене потврде приложити ветеринарској инспекцији за финални сертификат за путовање животиња у земље ЕУ - додају у УИО.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Цептер паспорт" кажу да све клијенте прије поласка на путовање обавезно упозоре да морају поштовати одређена правила приликом путовања.

- Скренемо им посебно пажњу на тежину пртљага уколико се иде чартер или редовним летовима, као и шта све могу у авион унијети као ручни пртљаг - истичу у овој агенцији.

Иста ситуација је и у осталим агенцијама. Углавном, како кажу, настоје путнике савјетовати како избјећи потенцијалне непријатности које могу да се десе на сваком путовању.

Новац и парфеми

Новац, кредитне картице, путне чекове и све остало што има новчану вриједност, у агенцијама савјетују путницима да би требало носити у ручном пртљагу.

- Ако изгубите новац у предатом пртљагу, авиокомпаније нису обавезне надокнадити тај губитак - упозоравају из агенција. Исто тако, парфеми или гелови које носе на пут не смију бити већи од 100 милилитара, уколико путници нису спремни да ризикују да им буду одузети на аеродрому.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана