Личну и возачку нема 338.000 људи

Драгана Келеч
Личну и возачку нема 338.000 људи

Бањалука - Истекле личне карте у БиХ још нису замијенила 179.424 становника, а 159.358 возача посједује возачке дозволе којима је истекао рок важења.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) наглашавају да је ријеч о истеклим документима за које нису поднесени захтјеви за реиздавање иако је то законска обавеза грађана. Уз подношење захтјева за нову личну карту потребно је уплатити 18, а за возачку дозволу 60 плус таксу од пет КМ.

Из центара јавне безбједности у РС свакодневно апелују на становнике да што прије замијене документа. У Центру јавне безбједности Добој кажу да је за издавање личних докумената од овог мјесеца успостављен систем за контролу редова, чиме се убрзава процедура издавања.

- Електронском процедуром узимања бројева и прозивања грађани могу у веома кратком року остварити своја права приликом подношења захтјева за издавање личних докумената и преузимање израђених образаца - истакла је портпарол ЦЈБ Добој Љерка Станимировић.

И ЦЈБ Приједор позвао је грађане да испоштују законску обавезу и благовремено замијене лична документа. Из овог ЦЈБ-а подсјећају да до краја године истиче 15.650 возачких дозвола, односно 4.098 путних исправа и 5.092 личне карте. Додали су да се очекује највећи талас захтјева за замјену личних карата и возачких дозвола с обзиром на то да је 2004. године издато највише докумената с роком важења од десет година. ЦЈБ Приједор је 2004. године издао 32.690 личних карата, а за девет мјесеци ове године 15.194 личне карте.

И полиција у Новом Граду апелује да грађани на вријеме замијене документа, јер је уочено да је великом броју личних карата и возачких дозвола истекао или истиче рок важења. Руководилац Одсјека за управно-правне послове Полицијске станице Нови Град Снежана Јандрић позвала је становнике да захтјеве за замјену поднесу прије него што истекне рок важења постојећих докумената. Од 1. јануара до 31. децембра 2004. у Полицијској станици Нови Град издато је 14.225 личних карата и 5.338 возачких дозвола, а у Крупи на Уни 656 личних карата и 237 возачких дозвола. Казна за возаче којима је истекла возачка дозвола је 40 марака.

Брчко

Из Јавног регистра у Брчком саопштено је да закључно са септембром ове године 8.213 грађана дистрикта није поднијело захтјеве за нове личне карте иако су им оне истекле. Од тог броја, код 3.122 грађана личне карте су истекле прије 2014. године. Из овог одјељења су позвали грађане којима личне карте више не важе да поднесу захтјев за издавање нових.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана