Кршење радничких права тјера младе из Српске

Срна
Кршење радничких права тјера младе из Српске

Бањалука - Актив младих Савеза синдиката РС сматра да је кршење права радника у Српској учестало, да млади радници раде на несигурним радним мјестима, те да су посебно они изложени раду на црно, мобингу и да се чешће отпуштају са радних мјеста.

Поводом 7. октобра, Међународног дана достојанственог рада, Актив младих Савеза синдиката организовао је јуче у Бањалуци округли сто са којег је поручено да због таквог односа млади напуштају Српску у потрази за радним мјестом.

- Због високе стопе незапослености младих, проблеми оних који имају посао често остају у запећку пажње јавности, а спадају у категорију радника чија су права знатно нарушена - сматра предсједник Актива Горан Станковић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић увјерен је да ће нови закон о раду, који треба да буде усвојен до краја године, омогућити задржавање достигнутог, а у неким сегментима и подићи степен достојанственог рада и нивоа права радника.

- Премда је РС остварила успјех у многим областима, из перспективе достојанственог рада треба да се уради још много тога. Широко распрострањена незапосленост и даље остаје веома озбиљан проблем, при чему водећа брига свих кључних субјеката који учествују у рјешавању овог проблема мора бити фокусирана на ново запошљавање - истакао је Савановић који је јуче свим радницима у РС честитао Међународни дан достојанственог рада.

Према пројектима које је спроводио Завод за запошљавање РС, од 2007. до 2015. године запослено је 17.265 лица, за шта је издвојено више од 66,86 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана