Корупција и криминал највеће бољке правосуђа

В. К.
Корупција и криминал највеће бољке правосуђа

Сарајево - Судије и тужиоци на свим нивоима власти у БиХ морају брже рјешавати предмете, а то посебно важи за другостепене судове, те тужилаштва када пред њих дођу предмети корупције, показују подаци из индекса ефикасности правосуђа БиХ за 2016. годину.

Овај индекс припремљен је у оквиру УСАИД-овог пројекта подршке мониторингу и евалуацији у БиХ, а објавио га је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ.

Посебна пажња усмјерена је на рад судова и тужилаштава, а наведено је да су првостепени судови направили позитивне помаке с циљем скраћивања просјечног времена за рјешавање предмета, осим када је ријеч о управним предметима. Другостепени судови су, с друге стране, увећали просјечно вријеме за рјешавање предмета, а тиме и старост неријешених предмета. Тужилаштва, према резултатима, биљеже значајна скраћења просјечног трајања рјешавања предмета, осим у случајевима корупције.

Правосуђе у БиХ је генерално, анализом свих индикатора који су коришћени за добијање индекса, добило 56,78 поена што је за 4,4 одсто боље у односу на претходну годину.

Потврђено је да медији креирају перцепцију јавности о правосуђу, док већина грађана нема лично искуство у раду правосуђа. Примјетно је да грађани имају негативно виђење и у областима које нису предмет медијског праћења као што је приступ рочиштима, предметима и статистикама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана