Конобаре “одвукла” обала, кафићима пријете катанци

Милијана Латиновић
Конобаре “одвукла” обала, кафићима пријете катанци

Бањалука - Република Српска се увелико суочава са недостатком школоване радне снаге у угоститељству јер конобари махом одлазе на Јадранско приморје гдје за мјесец зараде и више од три овдашње плате, због чега би на многим домаћим локалима могли осванути катанци.

Масован одлазак конобара, посебно оних који су увелико испекли занат, задао је главобољу власницима угоститељских објеката широм Српске. У прилог томе говоре и многобројни огласи који посљедњи мјесец круже друштвеним мрежама. Због недостатка конобара нису ријетки ни они који су приморани да ставе катанац на своје локале.

- Оба конобара која су била у сталном радном односу код нас дали су отказ и отишли да раде на приморје, гдје осим обезбијеђеног смјештаја и хране имају плату око 1.000 евра. С обзиром на то да нисмо успјели наћи школоване раднике са искуством био сам принуђен да затворим локал, а иначе смо добро пословали - рекао је власник једног бањалучког локала који је недавно затворен, а који није желио да му наводимо име.

Власник угоститељског локала у Приједору Немања Марић каже да је једва пронашао два искусна конобара.

- Потребан нам је бар још један радник, с обзиром на то да је сезона годишњих одмора. Објавили смо оглас, али се нико не пријављује, радници са искуством увелико су отишли из земље - рекао је Марић и додао да се плате конобара у приједорским локалима од 500 до 600 марака.

У потрази за боље плаћеним послом на Хрватско приморје отиснуо се и Владимир Р. који је, како каже, за непун мјесец тамо зарадио у просјеку три плате које је имао у Бањалуци.

- Радим више, али је и плата неупоредиво већа него у РС. У Бањалуци сам имао стални посао и након раскида уговора са послодавцем отишао сам да се пријавим на биро како бих и даље имао здравствено осигурање. Тамо су му рекли да ће ме ако активно тражим посао већ сутрадан звати јер школованих конобара нема ни за лијек, тако да су ме пријавили као пасивног тражиоца запослења - испричао је овај Бањалучанин, који је добио радну дозволу на три мјесеца.

На приморју је каже срео многе момке из Српске који су дошли да раде за вишеструко веће дневнице. Наглашава да је од тамошњих послодаваца чуо да њихови радници махом одлазе у Њемачку гдје су плате још веће, тако да се и они суочавају с недостатком радне снаге и да широм раширених руку примају раднике из БиХ.

Директорица приједорске Угоститељско-економске школе Валентина Совиљ истиче да је већ годинама присутан тренд да конобари и кувари посао добију и прије него што узму диплому у руке, али да је од почетка ове љетне сезоне помама за овим кадром посебно изражена.

- Искусни радници су махом отишли у земље региона, али и даље, мада и многи наши ђаци мотивисани високим платама одлазе да раде на приморје. Никада није било теже наћи доброг конобара, али и кувара у Српској као овог љета - казала је Совиљева и додала да је њихова школа добила понуду Удружења угоститеља из Далмације који очајнички траже раднике и нуде плату и до 1.500 евра. Она истиче да је крајње вријеме да послодавци у Српској размисле о повећању плата и почну више цијенити квалитетан кадар.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да се о тако високим платама у нашој земљи, имајући у виду цјелокупну ситуацију, може само сањати.

  • Наши радници хрле тамо у сезони, раде и по 12 сати дневно, па је могуће да зараде толико, али кад сезона прође нема ни тамо посла. Све је то мало преувеличано, али да ће бити недостатка радне снаге, сигурно хоће, јер проблема има већ сада - казао је Шкребић.

Статистика

Према посљедњим подацима Завода за запошљавање РС у мају је на бироима било 3.802 угоститеља и сродних радника. Од тога, највише их је било на евиденцији у Бањалуци, 1.130,  док је најмање незапослених угоститеља, 216 пријављено на бироу у Бијељини.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана