Киша доноси папрене цијене воћа и поврћа

Анита Јанковић-Речевић
Киша доноси папрене цијене воћа и поврћа

Бањалука - Изузетно кишно прољеће угрозило је развој већине пољопривредних култура, па је већ сада извјесно да ће каснити жетва пшенице и јечма, а на вријеме неће стићи ни сочни плодови лубенице, паприка и другог поврћа и воћа, што ће се, тврде домаћи произвођачи, одразити на скок цијена.

Ратари, повртари и воћари широм РС почетком прољећа са пуно елана су кренули у нови производни циклус, међутим, труд и рад већине због кишног маја готово да су били узалудни, јер је претјерана влага у великој мјери узела данак. Посебан проблем је, кажу произвођачи, што ће са сунчанијим и топлијим временом услиједити најезда штеточина и биљних болести, што би усјевима могло задати нови ударац, али и повећати трошкове производње, јер ће биљкама требати додатна заштита.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је ова сезона једна од најнеповољнијих у посљедњих неколико година, те да велики број произвођача увелико сабира штету.

- Прије пет година, када смо имали катастрофалне поплаве, пресијавање кукуруза је било завршено до краја маја, а ове године још нисмо ни почели са тим, јер се вода није у потпуности повукла са парцела. На њивама које нису биле под водом кукуруз је у фази успореног раста и због влаге напредује слабо. Жетва пшенице и јечма касниће најмање 20 дана, а судећи према информацијама са терена, доћи ће до пада приноса, али и квалитета - рекао је Маринковић. Навео је да је пред произвођачима тешко љето, али и јесен, јер метеоролози најављују високе температуре.

- Уколико се то обистини, све оно што сада радимо неће водити ничему. Ако дође до раста температура и кукуруз и пшеница ће требати додатну заштиту, што ће значити нове трошкове. Све то ће довести до поскупљења производа на тржишту, нарочито јер се са сличним проблемима суочавају и произвођачи у Европи, тако да ће вјероватно доћи до дефицита неких пољопривредних производа - навео је Маринковић.

Минули кишни дани унесрећили су и многе повртаре, који улажу надљудске напоре да извуку максимум.

- Закаснила је садња већине култура, тако да ће и плодови каснити. Штета у расадницима је огромна, јер је због кише и ниских температура било неизводљиво расаду износити на њиве. Бројни производи су трули, а појавиле су се и разне болести. Многи повртари овог прољећа паре су бацили у воду, јер су се нашли у ситуацији да обаве заштиту усјева, а само пола сата након тога пљусак све сапере - каже предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало и додаје да потрошаче чекају знатно више цијене кромпира, купуса, лука, лубенице и другог поврћа.

Папрене цијене најављује и први воћар Српске Драгоја Дојчиновић.

- То се већ осјећа на јагодама и трешњама, чија цијена не пада, иако је врхунац сезоне. Киша је на јагодама изазвала доста трулежи, што је преполовило род, а приходи трешања су умањени за 70 одсто. Сада долазе малине и ако се падавине наставе, биће великог оштећења и садница и плодова - наводи Дојчиновић. Додаје да домаће крушке неће бити ни за лијека, а мањкаће и ракије и пекмеза, јер је слична ситуација и са шљивама.

- Временске неприлике најбоље су поднијеле јабуке, али добар и квалитетан род могу очекивати само произвођачи који су слушали савјете струке и примијенили сву потребну заштиту - закључио је Дојчиновић.

Руководилац бијељинског Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству Драган Зарић каже да је стање са усјевима у Семберији шаролико.

- Пшеницу је у старту пратило ружно вријеме. Сјетва је каснила због суше, а када је биљкама требало много хранљивих материја, није било падавина, док је влаге сада превише - појаснио је Зарић и додао да су нешто боље прошли усјеви на узвишенијим парцелама.

Радна снага

Бране Мастало каже да је недостатак радне снаге горући проблем.

- Иако смо повећали дневнице на 40 КМ, а има произвођача коју дају и више, раднике не можемо наћи. Тражили смо од ресорног министарства субвенције за набавку машина за вађење, купљење, сортирање поврћа које мијењају човјека да бисмо могли радити и изашли су нам у сусрет, тако да ће многи купити машине - додао је Мастало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана