Кина зове младе уз бесплатан боравак

Анита Јанковић
Кина зове младе уз бесплатан боравак

Бањалука - Путовање у Кину на неколико мјесеци и то потпуно бесплатно, шанса је која се пружа и младима из РС, захваљујући програму културне размјене са најмногољуднијом земљом свијета, коју спроводи Центар за афирмацију и развој из Бањалуке.

Посјета милионским градовима, упознавање кинеске културе старе 5.000 година, учење мандаринског језика и конзумација кинеских специјалитета само су дио онога што очекује оне који се одлуче да буду дио овог пројекта. Једина обавеза учесника је да током боравка у Кини разговарају на енглеском језику са најмлађим члановима породице у којој буду смјештени.

- Кинеска влада је направила посебан програм који омогућава младима из цијелог свијета да дођу у њихову земљу, јер све више родитеља жели да њихова дјеца што раније почну да уче енглески језик - појашњава координатор пројекта при Центру за афирмацију и развој Бањалука Драгана Касиповић.

Додала је да размјена не подразумијева класично учење језика, већ опуштене разговоре на енглеском. Према њеним ријечима, млади који се одлуче на ову авантуру живјеће у кинеској породици, од које добијају бесплатан смјештај, храну и џепарац, а све што треба је да се друже и разговарају на енглеском језику са дјецом и пазе на њих. Током трајања програма учесницима је строго забрањено обављање било каквог додатног посла.

- Пројекат је покренуо Центар за упознавање кинеског језика и културе, под називом "Поход на исток", јер је прије неколико година Кина увела обавезно учење енглеског језика у свим образовним институцијама, будући да су препознали вриједност познавања енглеског у савременом свијету - појашњава Касиповићева.

Осим доброг познавања енглеског језика, они који желе да путују у Кину треба да имају од 20 до 29 година, те завршену средњу школу или факултет. Кандидати не смију бити кривично кажњавани и морају вољети рад са дјецом.

- У оквиру програма у Кини се може боравити три, шест, девет или 12 мјесеци. Учесници плаћају само авионску крату и то приликом поласка. По повратку добијају бонус који покрива карту повратка, а сваки мјесец примају и стипендију у минималном износу од 150 долара од породице код које су смјештени - рекла је Касиповићева и додала да учесници програма у Кини похађају потпуно бесплатно и курс мандаринског језика.

Заинтересованост

Центар за афирмацију и развој у Српској око годину спроводи програм културне размјене са Кином и до сада су у Кину послали седам људи, док се тренутно за полазак припрема петнаестак учесника.

- Сваке седмице имамо по троје, четворо заинтересованих који желе да иду. То су углавном образовани млади људи, који студирају или су недавно завршили факултете па желе да упознају кинеску културу - прича Драгана Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана