Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС: Сада можемо све, ако поштујемо мјере

Милијана Латиновић
Foto: Велибор Трипић

Налазимо се у најповољнијем тренутку од почетка епидемије вируса корона у Српској и ово вријеме треба да искористимо да се сви одморимо и опустимо, али опрезно, тежећи ка вакцинацији што већег броја грађана, јер вакцина је једина заштита од најављеног новог таласа, који може доћи и много прије јесени. Сада све можемо ако поштујемо мјере које су прописане.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић, нагласивши да јачег оружја од вакцине против вируса корона немамо.

- Много се прича о делта соју који се шири и до 60 одсто брже него британски, који је тренутно доминантан код нас. Због тога нам је потребан јачи колективни имунитет и обухват вакцинације и до 85 одсто грађана. Вакцина нас једино може заштити од делта соја који погађа највише тамо гдје је степен имунизације низак - нагласила је Аћимовићева.

ГЛАС: Да ли Институт ради секвенционисање вируса и могу ли се делта сојем заразити и вакцинисани?

АЋИМОВИЋ: Ових дана радимо секвенционисање и за сада у Српској немамо потврде о присуству делта соја. Из земаља у којима он већ циркулише видимо да су се заразили и вакцинисани. Међутим, они не добијају теже облике болести и не морају на болничко лијечење. Све своје капацитете сада треба да усмјеримо на вакцинацију што више грађана да бисмо што безбједније дочекали делта сој, који је потврђен у окружењу. Треба искористити лијепо вријеме и бити што више на отвореном, јер су тада мање шансе за ширење вируса. Делта сој се лакше прошири по организму и зато је порука за све који нису да се вакцинишу што прије.

ГЛАС: Можемо ли бог делта соја вируса поново доћи у ситуацију да мјере буду пооштраване и да се затварамо?

АЋИМОВИЋ: Пратимо епидемиолошку ситуацију и у случају повећања броја заражених, појаве кластера или оболијевања вакцинисаних препоручићемо оштрије мјере. У овом тренутку, према нашим процјенама, вакцинисано је око 15 одсто становништва у Српској. На тај број додаћемо и број оних који су вакцинисани у Србији, чим грађани доставе потврде породичним љекарима и комплетирамо податке.

ГЛАС: Већина епидемиолошких мјера у Српској је ублажена, на шта треба да обратимо највећу пажњу? Шта је највећи ризик?

АЋИМОВИЋ: Прославе и ближи контакти већег броја људи су мјеста највећег ризика и потребан је опрез. Маске су и даље потребне у затвореном, јер немамо довољно вакцинисаних. С обзиром на то да је вријеме одмора и да су границе отворене и тамо гдје путујемо треба да се понашамо онако како је најбезбједније за нас. Можемо ићи на концерте, али морамо водити рачуна о растојању са другим људима.

ГЛАС: Раније сте нам рекли да велике наде полажете у вакцину. Колико становника је примилио прву, а колико обје дозе?

АЋИМОВИЋ: Према посљедњим подацима прву дозу вакцине примило је више од 150.000 људи, док је око 85.000 комплетно вакцинисаних. У овом тренутку имамо свих вакцина, више здравствених радника које укључујемо у имунизацију и здравих грађана који могу да приме вакцину и зато је веома важно да тај процес убрзамо током љета. Чекамо испоруку друге дозе “спутњика В” и вјерујем да ће стићи у оквиру оних 90 дана, на колико је произвођач помјерио период ревакцинације. Нема разлога за страх и тих 25.000 грађана биће ревакцинисано, а резултат ће бити још и бољи. Очекујем да ћемо ускоро почети и са вакцинацијом опште популације, свих оних који не припадају ниједној од приоритетних група.

ГЛАС: Колико су угрожени они који не желе да се вакцинишу?

АЋИМОВИЋ: Они су највише угрожени. Особе које су највише склоне да добију тешку форму болести су старији од 65 година, али су они и најажурнији и желе да се вакцинишу. Веома су угрожени млађи који имају одређена хронична обољења, али се они очигледно плаше да се вакцинишу, иако немају разлога за то, јер “ковид 19” их може угрозити, а не вакцина.

ГЛАС: Да ли се разматра вакцинација дјеце у РС, с обзиром на то да се у неким земљама већ вакцинишу?

АЋИМОВИЋ: Препорука и у ЕУ је да можемо вакцинисати дјецу старију од 12 година вакцином “фајзер”. За сада ко год жели да вакцинише своје дијете може да се пријави. Наша препорука је да то ураде дјеца која имају хроничне болести и већ имамо појединачних случајева дјеце која су вакцинисана.

Препоруке

ГЛАС: Недавно је у Теслићу одржан састанак епидемиолога, о чему сте разговарали и какве закључке сте донијели?

АЋИМОВИЋ: Разговарали смо о процесу вакцинације, препрекама које су спречавале функционалнији процес, о имунизацији дјеце, као и о вакцинацији особа које су пребољеле “ковид”. Задржали смо став да се и њима дају двије дозе вакцине. Разговарали смо о мјерама карантина за особе које су вакцинисане, да они који су примили вакцину, а имају контакт са зараженима, иду у неки краћи карантин, уколико до тога дође, као и о тријажама у болницама. Закључке смо упутили у Министарство здравља и социјалне заштите РС и чекамо потврду да бисмо их уврстили у наше препоруке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана