Изложбом оживјели сјећање на дуго чекану слободу

Анита Јанковић-Речевић
Изложбом оживјели сјећање на дуго чекану слободу

Бањалука - Сјећања на дуго чекану слободу и дане среће због ослобођења града на Врбасу, који је вијековима био под окупацијом, оживјела је изложба архивских докумената под називом “Бањалука 1918” која је јуче отворена у просторијама Банског двора Културног центра.

Ова поставка, коју је припремио Архив Републике Српске, приређена је поводом 100 година од ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату - 21. новембра, те Дана уједињења града са Краљевином Србијом, 27. новембра 1918. године.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да треба да обновимо сјећање на ове догађаје јер је то било прво ослобођење од вишевјековне окупације на овим просторима, прво од Турске, а потом и аустријске царевине.

- Новембар 1918. године је на овим просторима доживљен као мјесец ослобођења. Српско, али и муслиманско становништво искрено је поздравило улазак српске војске у Бањалуку прославивши тако дуго чекану слободу - рекао је Радојичић. Он је навео да је Народно вијеће Бањалуке 27. новембра 1918. године донијело одлуку о присаједињењу Краљевини Србији. што је била и воља Бањалучана.

- Стотину година касније имамо границу између РС и Србије, што свједочи о турбулентности и промјенљивости ових простора. За 150 година кроз Бањалуку је “прошло” седам држава, што је посљедица разних међународних споразума и свјетских ратова - казао је Радојичић.

Директор Архива РС Бојан Стојнић рекао је да је изложба припремана од јануара, те да је изложено око 300 експоната.

- За потребе изложбе користили смо архивску грађу готово свих архива са простора бивше Југославије, као и приватну архиву бањалучких породица - рекао је Стојнић. Изложбу “Бањалука 1918” прати и научна монографија “Бањалука у борби за ослобођење и уједињење” аутора Боривоја Милошевића који је приказао живот Бањалучана у времену Првог свјетског рата. Прије отварања изложбе предсједник Удружења архивских радника РС Душан Поповић и предсједник Архивског друштва Србије Мирослав Дучић потписали су протокол о сарадњи који ће омогућити размјену архивске грађе, стручних искустава, публикација и слично. Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић оцијенио је да је овај споразум веома значајан, истакавши да Српска и Србија морају интензивно сарађивати у свим сегментима за опште добро српског народа.

- Архивски радници треба да буду примјер за све друге да сарађују једнако добро - рекао је Николић.

Алеја солунаца

Игор Радојичић засадио је јуче саднице платана у дрвореду уз дионицу источног транзита који ће носити назив Алеја солунаца, у знак сјећања на српске добровољце страдале у Првом свјетском рату. Радојичић је најавио да ће Градска управа почетком 2019. покренути измјене Статута града којима би 21. новембар био уведен као још један датум за обиљежавање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана