Исповијест малољетника: Крао сам све што ми је долазило под руку

nezavisne.com
Исповијест малољетника: Крао сам све што ми је долазило под руку

Бањалука - У прву крађу кренуо сам кад сам имао свега 14 година. Сјећам се свега као да је јуче било. Тадашње друштво и ја упали смо у једну кућу и почели купити све што нам је дошло под руку а што се могло продати за колико-толико.

Овим ријечима почиње своју исповијест С.В. (21), којем је изречена васпитно-поправна мјера због више тешких крађа и који своју казну служи у Одјељењу Васпитно-поправног дома за мушку омладину (ВПД), у оквиру Казнено-поправног завода Бањалука на Туњицама.

"У тој првој крађи узимали смо све, од оних најситнијих кућних апарата до радних машина. Касније смо тражили прво оне вредније ствари: новац, злато, вреднији алат или оружје ако нађемо, и слично", прича С.В за Независне новине.

Каже да је учествовао у више од 50 крађа. Тачног броја не може да се сјети јер их је било пуно.

"Моји родитељи су све покушали урадити да ме врате на прави пут, бранили су ми да се дружим с тим лошим друштвом у које сам упао, али нису успјели јер сам се отео контроли. Сад ми је најжалије њих, мојих родитеља и брата и сестре, јер знам колико су патили због мене", наводи он.

Највећа жеља му је да одслужи своју казну и да се врати у нормалан живот.

"Надам се да ћу се запослити, овдје се школујем за угоститељски смјер и ваљда ћу наћи посао кад изађем", прича С.В., додајући да се, осим школовања, у дому бави и сликањем, техником графита.

"То ме баш привукло, а васпитачи кажу да имам талента за сликање. На почетку је знало бити досадно, али сада имамо на располагању доста активности. Играмо фудбал, идемо на пливање, има теретана, затим уређујемо двориште, башту... Ако хоћете да радите, увијек има чиме да се бавите", каже он.

Зоран Бенак, руководилац ВПД-а, каже да је С.В. на добром путу и да су задовољни његовим трудом да се поправи.

"У протеклих осам година у ВПД је било упућено 68 малољетника. Они овдје остају између шест мјесеци и четири године, с тим да суд на сваких шест мјесеци разматра да ли постоји основ за обуставу извршења или њене замјене неком другом васпитном мјером. Све зависи од постигнутог степена ресоцијализације, врсте кривичног дјела, узраста малољетника, степена завршеног образовања, породичних прилика...", појашњава Бенак.

Он истиче да је повећање малољетничке делинквенције посљедица поремећаја система вриједности који влада у друштву, као и тога што родитељи све мање времене проводе с дјецом јер се боре са егзистенцијалним проблемима.

"Млади своје узоре виде у криминалном окружењу које влада у друштву. Њихови узори су људи који се возе у затамњеним џиповима, који се насилнички понашају и, нажалост, не буду кажњавани", нагласио је Бенак.

Раденко Вујасин, директор КПЗ Туњице, казао је да ВПД не би требало да се налази у оквиру КПЗ јер малољетни васпитаници не би смјели бити ни у каквом контакту с осуђеницима, па чак не би смјели ни да их виде.

"Ипак, присиљени смо због недостатка смјештајних капацитета да на овај начин оспособимо ВПД, а у плану нам је да једну од школа које нису у употреби оспособимо и реконструишемо за смјештај малољетника", појаснио је Вујасин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана