Будући студенти при избору занимања, поред жеља, треба да прате и стање на тржишту рада:Инжењери најпотребнији

Данијела Бајић
Будући студенти при избору занимања, поред жеља, треба да прате и стање на тржишту рада:Инжењери најпотребнији

БАЊАЛУКА - Професори математике и физике, те дипломирани фармацеути и љекари у Републици Српској најбрже долазе до посла, а међу најпрофитабилнијим занимањима су она у ИТ сектору и грађевинарству, због чега будући студенти морају бити веома мудри при доношењу одлуке о избору животног позива.

С обзиром на то да пријављивање кандидата на конкурс за упис на јавне универзитете и високошколске установе у Српској у прву годину првог циклуса студија почиње 22. јуна и трајаће пет дана, свршени средњошколци немају још много времена за размишљање.

Иако је на евиденцији незапослених пријављен велики број финансијских радника и дипломираних економиста, као и правника, у Заводу за запошљавање РС кажу да велико интересовање послодаваца влада управо за тај кадар.

- Осим њих, професори математике, физике, информатике, те дипломирани фармацеути, љекари, инжењери пољопривреде и електротехнике на посао у просјеку чекају до годину дана - истакли су у заводу.

Додали су да најдуже на посао чекају они који су студирали природне науке, професори физичког и здравственог васпитања, као и новинари са просјечном дужином чекања око три године.

Економиста Зоран Павловић поручио је младима да не хрле на факултете који нису перспективни, него да се добро распитају о тренутној ситуацији на тржишту рада.

- Поред личних интереса и жеља, у одлуци о избору наставка образовања велику улогу би требало да имају и информације о потребама тржишта рада - рекао је Павловић. Додао је да је економију, право и поједине друштвене смјерове потребно избјегавати, јер је биро незапослених преплављен тим кадром.

- Због тога младим људима савјетујем да прије уписа обавезно посјете Завод за запошљавање РС како би се у то сами увјерили - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, инжењери су најтраженији, посебно кад је у питању машинска индустрија и грађевинарство, а та занимања доносе добру и сигурну зараду.

Матуранткиња Драгана Јолић из Бањалуке каже да је, поучена сестриним лошим искуством при избору факултета, на старту одлучила да прецрта економију и слична занимања.

- Још нисам сигурна шта ћу уписати. Копља се ломе између математике и информатике. И својим вршњацима савјетујем да добро отворе очи при избору факултета, јер моја сестра је економију завршила прије десет година, а и дан-данас чека посао - истакла је Јолићева.

Конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2020/2021. години на јавним високошколским установама у Републици Српској расписан је данас, а будуће бруцоше у Српској чека 4.770 индекса. Пријемни испит ће полагати 1. и 2. јула. Свршени средњошколци ће 6. јула знати да ли су успјели да се домогну жељеног индекса, док је упис студената заказан за период од 8. до 17. јула.

Универзитет у Бањалуци на први циклус планира да упише 2.490 студента.

Предвиђено је да 961 студенат буде финансиран из буџета, док је за суфинансирање планирано 1.236 студената.

Планирано је да се 91 студент самофинансира, као и упис 114 страних студената, те 88 ванредних.

Полагање пријемног испита предвиђено је 1. и 2. јула у девет часова, док ће пријемни испит на Медицинском факултету почети у 14 часова.
Резултати конкурса биће објављени 6. јула, док ће упис примљених кандидата почети 8. јула, а завршити 17. јула.

Кандидати који конкуришу за пријем на Факултет безбједносних наука и Факултет физичког васпитања и спорта, љекарско увјерење могу доставити приликом пријаве на конкурс, а остали кандидати љекарско увјерење достављају при упису.

Други уписни рок, који почиње 31. августа и трајаће до 4. септембра, организоваће факултети који у првом року не упишу планирани број студената. Полагање пријемног испита планирано је за 7. и 8. септембар, док ће резултати бити познати  два дана касније.

И на Универзитету у Источном Сарајеву пријављивање кандидата ће трајати од 22. до 26. јуна, а полагање пријемног испита обавиће се 1. и 2. јула, са почетком у девет часова.

Термин полагања пријемног испита за студијски програм Медицина на енглеском језику на Универзитету у Источном Сарајеву биће накнадно објављен у зависности од епидемиолошке ситуације у земљи из које студенти долазе.

Објављивање резултата конкурса је 6. јула до 14 часова.Упис примљених кандидата почиње 8. јула, а завршава се 17. јула.

У саопштењу напомињу да је основни услов за упис на студијске програме прве године првог циклуса студија завршено четворогодишње средњошколско образовање у Републици Српској и БиХ или еквивалентно образовање у иностранству.

Други и трећи циклус

На другом циклусу, планиран је упис 935 студената, предвиђено је да из буџета буде финансирано 237 студената, 451 би се суфинансирао, док би 28 студената било самофинансирајућих.

Планирано је да се 127 студент упише као ванредни, а има мјеста и за 92 страна студента.

Када је ријеч о трећем циклусу, планиран је упис 151 студента. Њих 136 ће бити самофинансирајући, док 15 кандидата може бити уписано као страни студенти.
Конкурс за упис студената на други и трећи циклус студија биће отворен од 22. јуна до 3. новембра.

Конкурс за упис студената на други и трећи циклус студија на Универзитету у Источном Сарајеву биће отворен од 22. јуна до 23. октобра, до када ће кандидати моћи предати пријаве.

Полагање пријемног испита на другом циклусу студија обавиће се 26. октобра са почетком у девет часова, док је објављивање резултата конкурса 27. октобра до 14 часова.
Упис примљених кандидата почиње 28. октобра и завршава се 30. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана