Институт за јавно здравство Републике Српске сутра неће радити (исправљено)

Срна
Институт за јавно здравство Републике Српске сутра неће радити (исправљено)

БАЊАЛУКА – Из Института за јавно здравство Републике Српске саопштио је да сутра неће радити, поводом закључка Владе Републике Српске да је тада нерадни дан.

Из Института обавјештавају грађане да сутра неће бити организовано узимање узорака за комерцијално Пи-си-ар и антигенско тестирање, вакцинација против грипе, те вакцинација првом и трећом дозом вакцине против ковида 19.

Грађани који су били заказани сутра за вакцинацију другом дозом вакцине против ковида моћи ће на вакцинацију да дођу у уторак, 23. новембра, од 8.00 до 9.00 часова.

У Републици Српској сутра ће, према одлуци Владе Српске, бити нерадни дан.

Сутра неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У Републици Српској и данас је нерадни дан јер се обиљежава Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ који је републички празник.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године.

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана