Инспекција за храну Српске: Стопиран увоз џема и млијечних производа

М. М. Б.
Инспекција за храну Српске: Стопиран увоз џема и млијечних производа

БАЊАЛУКА - Инспекција за храну Српске стопирала је увоз 118 килограма џема од марелице из Хрватске и 1.507 килограма млијечних производа из Србије на домаће тржиште, јер је контролама утврдила да ти производи не испуњавају прописане параметре квалитета и здравствене исправности.

Из Инспектората РС казали су “Гласу Српске” да је лабораторијском анализом утврђено да џем од марелице није одговарајућег квалитета због утврђене вриједности садржаја суве материје, која није у граници референтне вриједности, док је код млијечног производа утврђено присуство листерије.

- Сваку пошиљку хране која се увози у РС мора пратити потребна документација, која укључује и доказ надлежне лабораторије земље извознице да је производ исправан. Инспекције Српске приликом увоза пошиљке хране, поред провјере документације, врше и узорковање производа за лабораторијску анализу - казали су у Инспекторату Српске.

За пошиљке од којих су узети узорци за анализу забрањено је стављање у промет, дистрибуцију или прераду, све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијског испитивања узорака.

- С обзиром на ову процедуру, у случајевима када се анализама утврди нека неправилност, не постоји ризик да је храна конзумирана, јер она није ни била доступна потрошачима - истакли су у Инспекторату.

Инспекторат РС свакодневно контролише производњу и промет хране са циљем да намирнице чији се промет обавља у Српској буду здравствено исправне и безбједне за људску употребу.

У 2019. години забрањен је увоз за 41 пошиљку хране. Неправилности су утврђене код посластичарских производа због микробиолошке неисправности те алкохолних пића, код којих је био повећан садржај метанола, али и месних прерађевина због смањеног квалитета те соли, брашна и пекарских производа због присуства нечистоћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана