Ино-образац или полиса први у коферу

Јелена Станић
Ино-образац или полиса први у коферу

БАЊАЛУКА - Да становници Српске који одлазе на одмор у регион или иностранство ништа не препуштају случају када је у питању здравље свједоче подаци да је Фонд здравственог осигурања РС ове године већ издао 14.483 ино-образаца, а због повећане потражње за полисама пуне руке посла имају и у осигуравајућим кућама.

Нежељене повреде или хитна медицинска помоћ у страној земљи могли би да коштају и десетине хиљада марака, уколико се прије одласка на пут не осигурају, чега је свјесно и све више грађана, поготово у вријеме пандемије вируса корона.

У Фонду здравства за “Глас Српске” истичу да они сносе све трошкове лијечења осигураника којима током привременом боравка у иностранству затреба хитна медицинска помоћ, а који посједују ино-образац.

- Охрабрује стално повећање броја издатих ино-образаца, ако се изузме период затварања граница због пандемије. То је потврда да је појачана свијест грађана о значају здравственог осигурања, што је и био један од наших циљева. До сада су у овој години издата 14.483 ино-образаца, а у току 2020. године тај број је био око 11.600 - рекли су у фонду додајући да је 2019. године издато 55.600 ових потврда. Нагласили су да се највише ино-образаца издаје за Црну Гору, затим Хрватску, Србију, Њемачку и Аустрију. Да би добили ино-образац осигураници би прво требало да изваде потврду о здравственом стању у надлежном дому здравља, која се у Бањалуци наплаћује десет КМ, а са којом одлазе у пословницу фонда у свом граду.

- На основу потврде породичног љекара о способности за пут издаје се ино-образац који је бесплатан - истакли су у овом фонду.

Осигураници ФЗО РС који путују туристички у земље са којима БиХ има споразуме о социјалном осигурању имају право на хитну медицинску помоћ и то у оним установама које су у систему здравственог осигурања земље које користе.

- У случају да се наш осигураник зарази вирусом корона и његово здравствено стање захтијева хитну медицинску помоћ за вријеме привременог боравка у иностранству, има право на здравствене услуге које се не могу одгодити, а да живот и здравље лица не буду озбиљно угрожени - истакли су у фонду.

Многе осигуравајуће куће такође су у своју понуду уврстиле и полисе које покривају и заразу “ковидом 19”. У “Дунав осигурању” кажу да велики број грађана у посљедње вријеме поред основног пакета полисе тражи и додатно осигурање због короне.

- Они клијенти који желе да се заштите од “ковида” доплаћују 50 одсто цијене основног пакета који су узели - казали су у овој осигуравајућој кући.

Узимајући у обзир просјечну цијену полиса у БиХ, једна особа би за за десетодневно путовање требало да издвоји око девет марака, а уколико жели да се осигура и у случају заразе короном, то би је коштало око 13,5 КМ. Цијене зависе и да ли се узима појединачно, породично или групно осигурање, као и да ли се путује у Европу или у прекоокеанске земље.

У “Граве осигурању” истичу да су некада стране амбасаде, приликом додјеле виза, захтијевале од туриста да уплате здравствено осигурање те да је и након отварања граница расла свијест грађана о важности ових полиса.

- Ми тренутно немамо у понуди полису која се тиче пандемије, али је путно осигурање један од најтраженијих пакета које нудимо. Људи су свјесни да су трошкови лијечења у иностранству велики, зато се и труде да се прије пута осигурају - истакли су у овој осигуравајућој кући.

Да је тако потврђује и Бањалучанка Јована Летић, која је ове године први пут прије пута уплатила полису.

- С обзиром на то да идем у посјету рођацима који живе у Њемачкој, а нисам се вакцинисала, додатно сам уплатила и полису у случају вируса корона. Уколико се нешто деси, скупо би ме коштало, а овако сам издвојила 24 марке и могу да се опустим и уживам - казала је Јована.

Земље

Осигураници Фонда здравственог осигурања РС имају право на бесплатну здравствену заштиту у 17 земаља, јер БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Сјеверном Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Низоземском, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом.

- БиХ има потписане споразуме и са Великом Британијом, Чешком, Словачком и Пољском, али за ове четири земље није потребно вадити ино-образац, већ је довољно да наши осигураници код себе имају пасош БиХ. Напомињемо да ино-образац не покрива трошкове циљаног, планираног одласка у иностранство ради лијечења, јер се у случају потребе лијечења наших осигураника изван Српске примјењују друге процедуре упућивања пацијената - кажу у Фонду здравства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана