Ino-obrazac ili polisa prvi u koferu

Jelena Stanić
Ino-obrazac ili polisa prvi u koferu

BANjALUKA - Da stanovnici Srpske koji odlaze na odmor u region ili inostranstvo ništa ne prepuštaju slučaju kada je u pitanju zdravlje svjedoče podaci da je Fond zdravstvenog osiguranja RS ove godine već izdao 14.483 ino-obrazaca, a zbog povećane potražnje za polisama pune ruke posla imaju i u osiguravajućim kućama.

Neželjene povrede ili hitna medicinska pomoć u stranoj zemlji mogli bi da koštaju i desetine hiljada maraka, ukoliko se prije odlaska na put ne osiguraju, čega je svjesno i sve više građana, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona.

U Fondu zdravstva za “Glas Srpske” ističu da oni snose sve troškove liječenja osiguranika kojima tokom privremenom boravka u inostranstvu zatreba hitna medicinska pomoć, a koji posjeduju ino-obrazac.

- Ohrabruje stalno povećanje broja izdatih ino-obrazaca, ako se izuzme period zatvaranja granica zbog pandemije. To je potvrda da je pojačana svijest građana o značaju zdravstvenog osiguranja, što je i bio jedan od naših ciljeva. Do sada su u ovoj godini izdata 14.483 ino-obrazaca, a u toku 2020. godine taj broj je bio oko 11.600 - rekli su u fondu dodajući da je 2019. godine izdato 55.600 ovih potvrda. Naglasili su da se najviše ino-obrazaca izdaje za Crnu Goru, zatim Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i Austriju. Da bi dobili ino-obrazac osiguranici bi prvo trebalo da izvade potvrdu o zdravstvenom stanju u nadležnom domu zdravlja, koja se u Banjaluci naplaćuje deset KM, a sa kojom odlaze u poslovnicu fonda u svom gradu.

- Na osnovu potvrde porodičnog ljekara o sposobnosti za put izdaje se ino-obrazac koji je besplatan - istakli su u ovom fondu.

Osiguranici FZO RS koji putuju turistički u zemlje sa kojima BiH ima sporazume o socijalnom osiguranju imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć i to u onim ustanovama koje su u sistemu zdravstvenog osiguranja zemlje koje koriste.

- U slučaju da se naš osiguranik zarazi virusom korona i njegovo zdravstveno stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu, ima pravo na zdravstvene usluge koje se ne mogu odgoditi, a da život i zdravlje lica ne budu ozbiljno ugroženi - istakli su u fondu.

Mnoge osiguravajuće kuće takođe su u svoju ponudu uvrstile i polise koje pokrivaju i zarazu “kovidom 19”. U “Dunav osiguranju” kažu da veliki broj građana u posljednje vrijeme pored osnovnog paketa polise traži i dodatno osiguranje zbog korone.

- Oni klijenti koji žele da se zaštite od “kovida” doplaćuju 50 odsto cijene osnovnog paketa koji su uzeli - kazali su u ovoj osiguravajućoj kući.

Uzimajući u obzir prosječnu cijenu polisa u BiH, jedna osoba bi za za desetodnevno putovanje trebalo da izdvoji oko devet maraka, a ukoliko želi da se osigura i u slučaju zaraze koronom, to bi je koštalo oko 13,5 KM. Cijene zavise i da li se uzima pojedinačno, porodično ili grupno osiguranje, kao i da li se putuje u Evropu ili u prekookeanske zemlje.

U “Grave osiguranju” ističu da su nekada strane ambasade, prilikom dodjele viza, zahtijevale od turista da uplate zdravstveno osiguranje te da je i nakon otvaranja granica rasla svijest građana o važnosti ovih polisa.

- Mi trenutno nemamo u ponudi polisu koja se tiče pandemije, ali je putno osiguranje jedan od najtraženijih paketa koje nudimo. Ljudi su svjesni da su troškovi liječenja u inostranstvu veliki, zato se i trude da se prije puta osiguraju - istakli su u ovoj osiguravajućoj kući.

Da je tako potvrđuje i Banjalučanka Jovana Letić, koja je ove godine prvi put prije puta uplatila polisu.

- S obzirom na to da idem u posjetu rođacima koji žive u Njemačkoj, a nisam se vakcinisala, dodatno sam uplatila i polisu u slučaju virusa korona. Ukoliko se nešto desi, skupo bi me koštalo, a ovako sam izdvojila 24 marke i mogu da se opustim i uživam - kazala je Jovana.

Zemlje

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u 17 zemalja, jer BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Nizozemskom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

- BiH ima potpisane sporazume i sa Velikom Britanijom, Češkom, Slovačkom i Poljskom, ali za ove četiri zemlje nije potrebno vaditi ino-obrazac, već je dovoljno da naši osiguranici kod sebe imaju pasoš BiH. Napominjemo da ino-obrazac ne pokriva troškove ciljanog, planiranog odlaska u inostranstvo radi liječenja, jer se u slučaju potrebe liječenja naših osiguranika izvan Srpske primjenjuju druge procedure upućivanja pacijenata - kažu u Fondu zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana