Инфаркт за мјесец погодио 36 људи

Д. О.
Инфаркт за мјесец погодио 36 људи

Бањалука - На Клиници за кардиологију Универзитетског клиничког центра РС у првих пет мјесеци ове године забиљежено је 1.295 интервенција и збринуто 850 срчаних болесника, међу којима њих 175 са инфарктом.

Према ријечима начелнице те клинике др Тамаре Ковачевић-Прерадовић, високе температуре и спарине негативно утичу на опште стање кардиоваскуларних болесника. Због тога се, каже, и чешће у овом периоду јављају за помоћ породичним љекарима и кардиолозима.

- Само у мају ове године имали смо 317 интервенција, од чега је 36 пацијената било са инфарктима - истакла је Ковачевић-Прерадовић и додала да се у њиховој клиници збрињавају пацијенти из свих дијелова БиХ са акутним инфарктом миокарда и то најсавременијом методом катетеризацијом срца и уградњом стентова.

Наглашава да се инфаркти миокарда дешавају и млађој популацији, великим дијелом због присуства фактора ризика, али и штетних навика као што су пушење и конзумација алкохола те прекомјерне тјелесне тежине.

- Најмлађи пацијент са инфарктом миокарда којег смо збринули ове године има 32 године. Имали смо 61 пацијента млађег од 45 година - казала је Ковачевић-Прерадовић и додала да је више од 70 одсто пацијената старости од 50 до 70 година.

Она је истакла да, упркос најсавременијим методама лијечења које примјењују и великом броју интервенција које изводи њихов тим љекара, долази до смрти пацијената због компликација које се дешавају приликом акутног инфаркта миокарда.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана