И Српска би могла отворити причу о забрани пушења у затвореном

Милијана Латиновић
И Српска би могла отворити причу о забрани пушења у затвореном

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Најава да ће за три дана бити познато да ли ће ФБиХ забранити конзумирање цигарета у затвореним објектима, могла би поново отворити ту причу и у Републици Српској.

Каже то за "Глас Срспке" национални координатор за контролу дувана у Српској Дарко Марковић, подсјетивши да је Влада РС у фебруару 2018. године повукла из скупштинске процедуре Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење којим се потпуно забрањује конзумирање цигарета  у угоститељским објектима. Тада је истакнуто да је нацрт повучен и да иде на дораду.

Марковић истиче да претпоставља да је пандемија вируса корона помрсила планове у вези са тим законом.

- Сматрам да ће и то поново доћи на дневни ред чим се посложе неке друге ствари - рекао је Марковић.

Истиче да у Српској пуши око 30 одсто становништва.

- Забрана пушења у затвореном простору сигурно би донкеле смањила број оних који користе цигарете и друге дуванске производе. Евидентно је да пушачи све чешће оболијевају од карцинома плућа а то је опет и велики удар на здравствени систем - рекао је Марковић.

Наглашава да усвајањем таквог закона Српска не би измислила топлу воду, јер цијели свијет већ тако функционише.

Након што је Представнички дом у мају прошле године усвојио приједлог закона којим се забрањује конзумирање цигарета и свих дуванских производа у свим затвореним јавним објектима у ФБиХ у четвртак о томе одлучује и Дом народа.

Уколико и други дом Парламента ФБиХ изгласа овај закон, он ће ступити на снагу. Међутим, према приједлогу, власници угоститељских објеката и сви којих се закон директно дотиче имаће 18 мјесеци да створе услове за провођење закона, а у том периоду казне се неће примјењивати.

Ради се о до сада најстрожијем закону који подразумијева потпуну забрану конзумирања дувана и дуванских производа у свим затвореним јавним просторима, на мјесту рада и у јавном превозу. Такође, забрањује се и конзумирање дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе. Закон је предвидио и изузетке од ове забране па ће тако пушење цигарета бити дозвољено за кориснике услуга у службама и одјелима за заштиту менталног здравља и другим установама које пружају психосоцијалну рехабилитацију.

Пушење ће бити дозвољено на аеродромима и то у посебном простору, али о томе одлуку доноси директор аеродрома.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана