И домаћи и гости трошили немилице

Милијана Латиновић, Јана Кезић
И домаћи и гости трошили немилице

БАЊАЛУКА - Током празника у БиХ је ушло скоро милион људи што је допринијело и пуњењу касе угоститеља и трговаца, а у прилог томе говори податак да је посљедња два дана прошле године промет у малопродаји у Српској досегао скоро 90 милиона марака.

У Пореској управи РС навели су за “Глас Српске” да је евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Српској 30. и 31. децембра 2021. године износио 89,88 милиона марака, док је у истом периоду 2020. године износио 72,16 милиона марака.

- Прије пандемије, односно 30. и 31. децембра 2019. године промет преко фискалних каса износио је 91,79 милиона КМ - навели су у Пореској управи.

Да се у празничним данима трошило немилице говори и чињеница да је и промет на “црни петак” који шопингхоличари чекају цијелу годину, био вишеструко мањи односно посљедњег петка у новембру прошле године становници Српске потрошили су 24,5 милиона КМ. Узимајући у обзир тај податак евидентно је да су у великој мјери пуњењу касе допринијели туристи који су широм Републике боравили у вријеме празника.

Према подацима Граничне полиције БиХ, од 20. децембра прошле до 10. јануара ове године евидентирано је укупно 1,9 милиона особа, од чега 959.577 на улазу у БиХ. Према подацима граничара, од 20. децембра 2020. године до 10. јануара 2021. евидентирано је укупно 579.448 особа, од чега 287.492 на улазу у БиХ.

 - Имајући у виду наведено евидентно је да је у наведеном периоду дошло до повећања промета особа преко границе за 229,13 одсто - навели су у Граничној полицији БиХ  за “Глас”.

Само у Бањалуци током три вечери новогодишњих празника било је око 70.000 посјетилаца.

- Изузев великог броја гостију из региона, махом Словенаца који традиционално већ годинама Нову годину прослављају у Бањалуци, у овом граду боравио је и велики број гостију из Турске, Мађарске и Грчке - рекла је стручна сарадница за односе с јавношћу у бањалучкој Туристичкој организацији, Бранка Бранковић.

Велику посјећеност у најлуђој ноћи забиљежили су и на медитерану Српске.

- За новогодишње празнике према нашим процјенама било је попуњено око 7.000 лежајева - рекла је директорка Туристичке организације Требиње, Мирјана Путица.

Рекордну посјећеност у овој сезони биљеже и на олимпијској љепотици. За 43 дана, кажу у Олимпијском центру “Јахорина”, на овој планини скијало је 110.000 скијаша, што је за 50 одсто више у односу на исти период годину раније.

- Осим локалног становништва и гостију из региона, велики је број туриста из Турске, Уједињених Арапских Емирата, Њемачке, Русије, па чак и Сингапура - навели су у ОЦ “Јахорина”.

У Привредној комори РС кажу да су се сви ови доласци позитивно одразили на поједине гране привреде, имајући у виду чињеницу да су управо туризам и угоститељство претрпјели највећу штету усљед пандемије вируса корона.

- То је најугроженији сектор и сигурно да је долазак великог броја туриста допринио да се бар једним дијелом санира штета и да се резултати поправе - рекао је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

За заштитнике права потрошача осим долазака веома много туриста, пуњењу касе допринијело је и поскупљење.

- Дошло је веома много грађана из дијаспоре који су много трошили. Због пандемије многи нису долазили и сада су искористили ситуацију што код нас није било ригорозних мјера, па су овдје и славили и трошили - казала је извршна директорка Удружења потрошача “Дон” из Приједора, Муриса Марић. Нагласила је да већ крајем овог мјесеца промет у малопродаји сигурно неће бити ни приближно једнак ономе у празнично вријеме.

Економиста Александар Љубоја каже за “Глас” да добрим дијелом можемо захвалити сународницима који живе и раде у расијању, а који су протекле двије године били ускраћени и да долазе и да троше.

- Више од 25 одсто нашег бруто домаћег производа зависи од дијаспоре. Међутим, у празнично вријеме и домицилно становништво је трошило више, а на коначну цифру у каси утицао је и раст цијена што није добра вијест. Све ово с короном досадило је свима, сви су се мало више опустили и самим тим и потрошња је била већа - рекао је Љубоја.

Пожељна дестинација

Александар Љубоја је нагласио да је добро што су туризам и угоститељство, као најпогођенији сектори у пандемији успјели да направе искорак према напријед. Он очекује да се опоравак настави током цијеле године имајући у виду да је Српска као дестинација веома пожељна странцима прије свега јер је безбједна, а и цијене су за њих прихватљиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана