Група од 37 спасилаца из Федерације Босне и Херцеговине отпутовала у Турску

Anadolija
Група од 37 спасилаца из Федерације Босне и Херцеговине отпутовала у Турску

САРАЈЕВО – Група од још 37 обучених спасилаца из Федерације Босне и Херцеговине отпутовала је у сриједу у Турску како би помогли становништву погођеном разорним земљотресима, јавља Анадолија.

Једна група коју чини 17 припадника Федералне специјализиране јединице за спашавање из рушевина – јединица за урбано трагање и спашавање (УСАР тим) полетјела је јутрос са Међународног аеродрома Сарајево, након што је синоћ дио ове јединице, њих 25, са медицинарима, два потражна пса са водичима, возилима и потребном опремом синоћ кренуо копненим путем, чиме су укупно 42 припадника ове јединице отпутовала у Турску.

 Лет је планиран за 8.30 сати, међутим био је помјеран због лоших временских услова у Истанбулу.

“Оно што засигурно могу рећи јесте да ће сви људи ФЦУЗ-а заједно с припадница ГСС-а дати све од себе да будемо на нивоу свог задатка, да дамо свој максимум и да помогнемо грађанима Турске колико је то могуће”, казала је Сандра Мусић, једна од спасилаца, иначе медицинар у Федералној управи цивилне заштите (ФЦУЗ).

- Отказали смо одморе и ставили се на располагање - Додала је како су сви припадници ФЦУЗ-а драговољно пристали да крену у Турску и помогну грађанима те земље.

“Прекинули смо своје годишње одморе и слободне дане ставили се на располагање ФЦУЗ-у. Врло емотивно крећемо на један овакав задатак, са срећом, здравом главом и знањем које имамо. Даћемо све од себе да будемо на висини задатка”, поручила је Мусић.

Сабахудин Спаховић, припадник УСАР тима ФЦУЗ-а, казао је такође како је ово за њих велики изазов, али како сви спасиоци који путују у Туркиyе имају огромно искуство. “Сигурни смо да ћемо одговорити овом задатку, успјети сачувати како наше тако и животе грађана Турске”, рекао је Спаховић, напомињући да са собом носе неопходну опрему и воде псе трагаче.

Сви чланови овог тима обучени су и опремљени за брзи одговор у случају земљотреса. Укључит ће се у рашчишћавање угрожених подручја, потраге за несталим у рушевинама те пружање помоћи цивилном становништву.

“Испратили смо их и они су отишли у најпогођенију турску регију током земљотреса. Надамо се да ће бити од помоћи својим колегама с којима су и прошли обуку, а који се налазе на терену.

Сви смо протеклих дана јако погођени оним што се десило у Турској. Заиста се надам да ће бар дјелимично наше екипе помоћи. Волио бих да се ово десило раније, али због свих процедура које код нас постоје у оваквим ситуацијама то је мало потрајало”, рекао је Ефендић, напомињући да је организација вођена у сардањи с турском амбасадом у БиХ и агенцијом ТИКА:

 “Желим да будемо од користи и помогнемо нашим пријатељима у Турској у овој тешкој ситуацији.

” Координатор ТИКА-е Ердин казао је како ће 20 припадника ГСС Нови Град бити пребачени најприје у Адану, одакле ће прећи у Антакyу, у провинцији Хатаy.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана