Grupa od 37 spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala u Tursku

Anadolija
Grupa od 37 spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala u Tursku

SARAJEVO – Grupa od još 37 obučenih spasilaca iz Federacije Bosne i Hercegovine otputovala je u srijedu u Tursku kako bi pomogli stanovništvu pogođenom razornim zemljotresima, javlja Anadolija.

Jedna grupa koju čini 17 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje (USAR tim) poletjela je jutros sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nakon što je sinoć dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom sinoć krenuo kopnenim putem, čime su ukupno 42 pripadnika ove jedinice otputovala u Tursku.

 Let je planiran za 8.30 sati, međutim bio je pomjeran zbog loših vremenskih uslova u Istanbulu.

“Ono što zasigurno mogu reći jeste da će svi ljudi FCUZ-a zajedno s pripadnica GSS-a dati sve od sebe da budemo na nivou svog zadatka, da damo svoj maksimum i da pomognemo građanima Turske koliko je to moguće”, kazala je Sandra Musić, jedna od spasilaca, inače medicinar u Federalnoj upravi civilne zaštite (FCUZ).

- Otkazali smo odmore i stavili se na raspolaganje - Dodala je kako su svi pripadnici FCUZ-a dragovoljno pristali da krenu u Tursku i pomognu građanima te zemlje.

“Prekinuli smo svoje godišnje odmore i slobodne dane stavili se na raspolaganje FCUZ-u. Vrlo emotivno krećemo na jedan ovakav zadatak, sa srećom, zdravom glavom i znanjem koje imamo. Daćemo sve od sebe da budemo na visini zadatka”, poručila je Musić.

Sabahudin Spahović, pripadnik USAR tima FCUZ-a, kazao je takođe kako je ovo za njih veliki izazov, ali kako svi spasioci koji putuju u Turkiye imaju ogromno iskustvo. “Sigurni smo da ćemo odgovoriti ovom zadatku, uspjeti sačuvati kako naše tako i živote građana Turske”, rekao je Spahović, napominjući da sa sobom nose neophodnu opremu i vode pse tragače.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa. Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

“Ispratili smo ih i oni su otišli u najpogođeniju tursku regiju tokom zemljotresa. Nadamo se da će biti od pomoći svojim kolegama s kojima su i prošli obuku, a koji se nalaze na terenu.

Svi smo proteklih dana jako pogođeni onim što se desilo u Turskoj. Zaista se nadam da će bar djelimično naše ekipe pomoći. Volio bih da se ovo desilo ranije, ali zbog svih procedura koje kod nas postoje u ovakvim situacijama to je malo potrajalo”, rekao je Efendić, napominjući da je organizacija vođena u sardanji s turskom ambasadom u BiH i agencijom TIKA:

 “Želim da budemo od koristi i pomognemo našim prijateljima u Turskoj u ovoj teškoj situaciji.

” Koordinator TIKA-e Erdin kazao je kako će 20 pripadnika GSS Novi Grad biti prebačeni najprije u Adanu, odakle će preći u Antakyu, u provinciji Hatay.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana